Uniunea Europeană acuză Beijingul de încălcarea drepturilor omului
alte articole
Membrii Parlamentului European urmează să aprobe miercuri, 13 martie, un raport despre relaţiile dintre Uniunea Europeană (UE) şi China. Autorii raportului acuză Beijingul de încălcarea drepturilor omului, de persecutarea celor cu opinii diferite şi de sprijin acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad. De altfel, o critică atât de vehementă nu împiedică Europa să-şi consolideze parteneriatul economic cu această mare putere asiatică, informează cotidianul rus Kommersant.
Raportul despre relaţiile cu China, care a fost deja aprobat de Comisia pentru afaceri externe a PE (AFET) şi care va fi dezbătut miercuri în plenul Parlamentului European, conţine critici vehemente la adresa Beijingului. Deputaţii europeni consideră că liderii chinezi 'acordă atenţie drepturilor economice şi sociale, însă nu celor civile şi politice' ale cetăţenilor. 'Activiştii chinezi au declarat că au fost lipsiţi cu forţa de libertate, fiind ţinuţi câteva luni în secţiile de poliţie fără ordin de arest, fără a le fi aduse acuzaţii, fără posibilitatea de a vorbi cu membrii familiilor lor şi fără a primi asistenţă juridică', se spune în raport. Printre opozanţii persecutaţi se numără Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel, închis pentru 'instigare la subminarea regimului de stat', şi Hu Jia, laureat al Premiului Saharov, aflat în arest la domiciliu.
Bruxellesul este îngrijorat şi de situaţia a mii de chinezi care se află în izolatoare ilegale, cunoscute ca 'închisori negre'. Parlamentarii europeni cer şi ca Beijingul să renunţe imediat la pedeapsa cu moartea. Din cauza regimului opresiv suferă, în opinia eurodeputaţilor, minorităţile etnice (mai ales uigurii şi tibetanii), familiile tinere (libertatea lor este îngrădită de politica 'o familie - un copil'), avocaţii (obligativitatea de a jura în faţa Partidului Comunist, nu pe Constituţie, contravine fundamentului acestei profesii), utilizatorii de internet (li se blochează accesul către o serie de site-uri), adepţii unor religii netradiţionale (precum şcoala de qigong 'Falun Dafa' - disciplină în care "asimilarea la cele mai înalte calităţi ale universului - Zhen, Shan, Ren (Adevăr, Compasiune, Toleranţă) - reprezintă fundamentul practicii, sunt interzise în China) şi muncitorii (care nu pot să-şi apere drepturile în mod civilizat, cu ajutorul sindicatelor).
Critici au fost aduse şi structurii actualei puteri din China. 'Eficienţa politicii economice este serios ameninţată de scandalurile de corupţie, de insuficienta transparenţă şi de 'reţeaua aristocraţiei' din familiile foştilor şi actualilor lideri de partid, care, datorită relaţiilor lor, deţin averi uriaşe', se spune în raport.
Nemulţumirea Parlamentului European este provocată şi de cursul politicii externe a Chinei, în primul rând de faptul că Beijingul blochează în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) rezoluţiile ferme privind Siria.
De altfel, experţii sunt de părere că importanţa raportului elaborat de Parlamentul European nu trebuie exagerată. 'UE critică China deja de 20 de ani, însă în acelaşi timp rămâne principalul partener comercial al acestei ţări', a amintit directorul Centrului de studii economice şi sociale chineze din cadrul Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, Andrei Ostrovski, pentru Kommersant, care precizează că în 2012 schimburile comerciale bilaterale au depăşit 546 miliarde de dolari. 'Afacerile vest-europene nu ţin cont de criticile la adresa Beijingului formulate de Parlamentul European şi de alte asemenea structuri', subliniază expertul.
De altfel, în opinia lui Andrei Ostrovski, şi chinezii ignoră criticile la adresa lor, rezumându-se la editarea în fiecare an a unor 'Cărţi albe' guvernamentale în care este criticată situaţia cu drepturile omului în SUA şi ţări ale Europei.