Un activist chinez pentru drepturile omului a fost arestat şi bătut

Hu Jia, un activist chinez, a încărcat pe internet două fotografii cu o leziune la cap, care i-a fost provocată de poliţie după ce a fost arestat recent pentru "provocarea de certuri şi crearea de probleme".
Hu Jia, un activist chinez, a încărcat pe internet două fotografii cu o leziune la cap, care i-a fost provocată de poliţie după ce a fost arestat recent pentru "provocarea de certuri şi crearea de probleme". (Courtesy of Hu Jia)

Activistul chinez pentru drepturile omului Hu Jia a fost luat miercuri de poliţie din apartamentul său din Beijing şi bătut. Acesta a încărcat mai târziu pe Twitter o fotografie în care fruntea sa este vizibil lovită şi uşor însângerată.

Autorităţile au precizat că Hu este vinovat de "provocarea de certuri şi crearea de probleme", iar Hu a suspectat că este persecutat pentru activităţile sale recente şi critica adresată regimului.

Soţia lui Hu, Zeng Jinyan, era pe punctul să intre la oră la universitate atunci când a primit un mesaj text de la soţul ei care preciza că a fost citat de către secţia de poliţie Zhongcang din districtul Tongzhou. Aceasta a reacţionat prin trimiterea mai multor mesaje pe Twitter prin care făcea apel la sprijin online şi, apoi, a sunat în mod repetat la secţia de poliţie, deoarece telefonul lui Hu a fost oprit.

Zeng a postat un mesaj pe Twitter la 14 martie, ora 14:00: "Soţul meu mi-a spus: "Am fost somat să îi urmez, sub acuzaţia de "provocare de certuri şi crearea de probleme". Trebuie să merg cu ei imediat. Ei sunt toţi de la poliţie". Eu a trebuit să stau în clasă. Deci, prieteni de pe Twitter, vă rog ajutaţi-mă să aflu ce se întâmplă".

Cinci minute mai târziu, binecunoscutul disident, artistul Ai Weiwei, a răspuns pe Twitter, cerându-le oamenilor să urmărească îndeaproape răpirea.

Mai târziu în acea zi, Zeng a postat un alt mesaj pe Twitter, în care scria că este îngrijorată de sănătatea lui Hu. Hu, în vârstă de 39 de ani, ia medicamente pentru ciroză hepatică şi nu trebuie să rateze nicio doză.

Vestea arestării lui Hu s-a răspândit rapid pe Internet şi mulţi blogeri au sunat la secţia de poliţie Zhongcang pentru a cere eliberarea lui.

O femeie bloger a postat online numărul de telefon al secţiei de poliţie, spunând: "Ofiţeri de la postul de poliţie Zhongcang, vă rugăm să nu urmaţi exemplul rău al ofiţerilor de securitate internă. Vă rugăm să îl trataţi cu respect pe Hu Jia".

În cele din urmă, Hu însuşi a intrat pe Twitter şi a postat o fotografie cu o rană la cap şi a declarat că a fost reţinut timp de opt ore şi a fost bătut "destul de rău" de către ofiţerii de securitate ai statului. Acesta a adăugat: "Ei au văzut că am fost rănit aşa că m-au trimis acasă mai devreme". Mulţumesc tuturor!"

Hu a declarat pentru Reuters că există două posibile motive pentru arestarea sa. Hu a organizat recent pentru activişti vizitarea Dnei Liu Xia, soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, încarcerat pentru convingerile sale democratice. Dna Xia se află în arest la domiciliu de la decernarea premiului soţului său. "Sau, motivul ar putea fi că în timpul şedinţei Parlamentului am publicat numeroase opinii critice la adresa Partidului Comunist", a declarat acesta.

Prietenul lui Hu, "Haitao1975", i-a lăudat bunătatea şi sinceritatea şi a spus pe Twitter că datorită activismului său împotriva regimului chinez, câţiva ofiţeri de securitate au fost "promovaţi" la rangul de supraveghetori ai lui Hu, având sarcina de a îl intimida şi încearca să îl oprească să fie "un ghimpe în coasta regimului comunist".

"Şeful secţiei de poliţie din Zhongcang, al cărui nume este Li, fusese doar un poliţist obişnuit până la monitorizarea lui Hu", a scris pe Twitter Haitao1975. "Liderul Unităţii Speciale de Anchetă Yang Chuntao a fost, de asemenea, unul dintre poliţişti care îl monitorizau pe Hu când pleca de acasă. De multe ori am glumit cu Hu, spunând că locuinţa lui este o şcoală de formare pentru ofiţerii de securitate internă iar el este directorul".

În afară de faptul ca a atras atenţia opiniei publice asupra unor problemele ca HIV şi SIDA în China, Hu a ridicat gradul de conştientizare a problemelor de mediu şi de drepturile omului. El a scris numeroase articole care atrag atenţia asupra încălcărilor drepturilor omului de către Partidului Comunist Chinez. În aprilie 2008, Hu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în baza acuzaţiilor de "incitare la subminarea puterii de stat şi a sistemului socialist". După eliberarea sa, Hu a continuat să fie o voce pentru categoriile defavorizate şi, de atunci, a fost sub supraveghere strictă.