SUA face presiuni asupra Chinei cu privire la condiţiile "deteriorate" ale drepturilor omului
Statele Unite ale Americii fac presiuni asupra Chinei să îşi redreseze reputaţia "deteriorată" în domeniul drepturilor omului, citând cazuri printre care şi cel al nepotul disidentului orb Chen Guangcheng, despre care activiştii spun că a fost vizat în urma plecării unchiul său celebru spre New York în acest an, a declarat miercuri Departamentul de Stat, în conformitate cu un raport Reuters.
Secretar-asistent de Stat, Michael Posner informează reporterii după dialogul anual SUA - China privind drepturile omului din Washington că Statele Unite au văzut Beijing-ul deplasându-se în direcţia greşită cu privire la drepturile omului.
"Situaţia generală a drepturilor omului din China continuă să se deterioreze", a declarat Posner.
Întâlnirea anuală dintre SUA şi China cu privire la drepturile omului a devenit un eveniment fix în calendarul diplomatic, dar a dat puţine rezultate concrete.
În acest an, Statele Unite s-au axat pe acuzaţii conform cărora China restrânge libertatea de exprimare şi libertatea pe Internet, suprimând drepturilor minorităţilor etnice şi religioase şi nereuşind să pună în aplicare drepturile muncii recunoscute pe plan internaţional, a declarat Posner.
China a ridicat preocupări cu privire la aspecte legate de situaţia drepturilor omului din SUA, "de exemplu, discriminarea, condiţiile de detenţie şi alte asemenea aspecte, pe care le-am discutat în mod deschis", a subliniat Posner.
"Avem probleme legate de drepturile omului în Statele Unite, dar avem de asemenea un sistem foarte puternic pentru a răspunde la ele."
Posner informează că partea americană a adus în discuţie mai multe zeci de cazuri individuale, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo şi activiştii Chen Wei şi Chen Xi - toţi închişi sub acuzaţii politice - şi avocaţii Gao Zhisheng şi Ni Yulan, care au fost închişi pentru a fi apărat drepturile omului în anumite cazuri.