Cum vrea Nicuşor Dan să fie un "preşedinte antisistem"

Nicuşor Dan
Andrei Pricopie
20.05.2025

Preşedintele ales Nicuşor Dan a vorbit, în emisiunea "Bună, România", realizată de Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir, despre planurile sale la Palatul Cotroceni şi cum are de gând să pună presiune pe clasa politică pentru o reformă reală a statului român.

Radu Buzăianu: Bun, trăim această zi fericită. Am văzut o stare de descătuşare în rândul românilor pentru ca românii au trăit într-o stare de panică, pentru că ni s-a transmis constant că România va intra pe acest făgaş nou. Părea ceva inevitabil, părea ceva aproape... părea o condamnare în care eram, domnule preşedinte. Ce putem schimba ca să nu mai ajungem în punctul în care am fost până ieri? Până ieri la ora 8.00?

Nicuşor Dan: E nevoie de presiune, e extraordinară mobilizarea societăţii în aceste săptămâni! A fost realmente extraordinară! Numai că această presiune trebuie să fie constantă pe clasa politică, tocmai pentru a o forţa să se modernizeze şi să răspundă aspiraţiilor pe care românii le au.

Radu Buzăianu: E foarte interesant totuşi momentul în care vorbim, că una este o promisiune făcută în campanie. Dumneavoastră nu prea aţi făcut promisiuni în campanie.

V-aţi referit mai mult la trecutul dumneavoastră ca să vă argumentaţi perspectiva. Dar totuşi, în prezentul ăsta în care locuim acum, în momentul în care vorbim, nu mai aveţi nevoie de voturi, deci puteţi să spuneţi cu oarecare claritate cam ce va urma. Ce promisiune puteţi să faceţi, domnule preşedinte, dacă ar fi să-i identificaţi cu una singură, pe care românii s-o aibă acum în minte, cu care să plece din această discuţie pe care noi o avem?

Nicuşor Dan: Singura promisiune e că, din poziţia pe care o să o am, o să presez pentru reforma statului român, pentru ca statul român să servească cetăţenii şi nu diferite grupuri de interese. O să fie, bineînţeles, un echilibru de putere care o să fie interesant. Cu partidele politice o să vedem cât din acest deziderat o să putem să ducem la... Faptul că o să fiu acolo şi o să presez pentru nişte lucruri, asta îmi garantez din momentul acesta!

Răzvan Zamfir: Ştiţi, încă din 2020, poate şi dinainte, dar ăla e momentul reper? Poate o să şi urmărim ceva din acea perioadă. Noi am considerat, sau v-am considerat, un candidat antisistem. Şi sigur, sistemul are foarte multe definiţii. Asta mi s-ar părea că era şi o prioritate, ca acum, după aceste alegeri, să explicăm oamenilor ce înseamnă sistemul. Pentru că avem sistem care include educaţia, sănătatea, armata, ordinea publică.

Poţi fi împotriva acestui sistem şi, pe de altă parte, avem sistemul de cumetrii, de combinaţii, de pile, pe care le găsim în instituţii precum cea mai la îndemână – ASF sau Inspectoratul de Stat în Construcţii, asta din perioada dumneavoastră de primărie. Sunteţi un candidat antisistem şi veţi fi şi un preşedinte antisistem, dacă ne referim la sistemul acela infracţional din instituţiile statului?

Nicuşor Dan: Asta categoric, da!

Răzvan Zamfir: Şi cum îl veţi combate?

Nicuşor Dan: O să fie un echilibru de putere... Pentru că sunt nişte partide, partidele astea sunt formate din oameni, oamenii ăştia, în mod legitim, vor şi ei să exercite puterea, asta înseamnă să conducă diferite instituţii, cei care vor conduce diferite instituţii au la rândul lor nişte oameni care i-au ajutat să ajungă acolo... E un echilibru de putere!

Răzvan Zamfir: Unde ne dăm seama că se termină sistemul legitim şi începe sistemul acela pe care oamenii îl detestă, din cauza căruia oamenii au plecat din ţară şi, poate, din cauza căruia contracandidatul dumneavoastră a obţinut foarte multe voturi? Inexplicabil de multe voturi, având în vedere diferenţa de valoare dintre candidaţi!

Cred că, na, ar fi trebuit să fie, nu ştiu, 10 la 90, având în vedere diferenţa! Dar oamenii şi-au proiectat, înspre fostul dumneavoastră contracandidat, toată antipatia faţă de sistem şi au transformat-o în voturi către el.

Nicuşor Dan: Da, oamenii au văzut, pe bună dreptate, au văzut un sistem care ajută nişte găşti, nişte reţele, şi s-au dus către... Unii dintre ei s-au dus către... Unii dintre ei n-au făcut evaluarea cine s-a luptat cu sistemul ăsta dintre cei doi candidaţi. Şi mulţi dintre ei s-au dus către cel care striga cel mai tare către el să dărâmăm sistemul, fără să vadă complicităţile între domnul Simion şi domnul Ciolacu, de exemplu! Asta a fost pe scurt! Însă, din nou, e remarcabil cât de mulţi oameni au văzut că alternativa Simion e o fundătură pentru România!

Răzvan Zamfir: Unde s-ar fi înfundat drumul României? Chiar asta e interesant. Acum că au trecut alegerile, putem vorbi deschis: unde s-ar fi înfundat România?

Nicuşor Dan: Economic!

Răzvan Zamfir: Economic şi geopolitic, nu? Prima fundătură e cea economică?

Nicuşor Dan: Economic! Pentru că noi suntem la limita de... Suntem BBB minus, perspectivă negativă, limita faţă de junk. Adică, ce înseamnă? Agenţia de rating nu recomandă investiţiile în ţara asta. Ce poate să fie mai...

Răzvan Zamfir: Deci investitorii de astăzi sunt mai degrabă inconştienţi dacă mizează pe România. Şi atunci am văzut 24 noiembrie – scădere bursă, creştere curs euro-leu. Am văzut 4 mai – scădere bursă, creştere curs euro-leu. Fără să câştige unul dintre aceşti candidaţi...

Nicuşor Dan: Dar fiecare dintre ei părând că are şanse să câştige Preşedinţia României. Şi în momentul în care tu spui de Preşedintele Franţei că e un dictator! ... Cum poţi să spui...?

Radu Buzăianu: La el acasă... ăsta, Georgescu, spunea despre Meloni că este un virus!

Răzvan Zamfir: Da, spunea de la el, din Ilfov, de acolo...

Radu Buzăianu: Nu s-a dus în Italia să zică chestia asta...

Nicuşor Dan: Cum îţi închipui că o să vină mari companii franceze să investească în România? Deci economic, noi am fost foarte aproape de o incapacitate de plată! Iar geopolitic, probabil că George Simion n-ar fi scos România din Uniunea Europeană. Dar ce ar fi făcut acolo? Ar fi blocat sprijinul pentru Moldova... ar fi blocat sprijinul pentru Ucraina...

Răzvan Zamfir: Dar ar fi atras sancţiuni pentru România, de natură să blocheze anumite fonduri europene?

Nicuşor Dan: Da, bineînţeles!

Răzvan Zamfir: Deci, n-ar fi scos-o de iure, poate n-ar fi declanşat un referendum pentru Roexit, dar ar fi transformat-o într-o ţară care nu beneficiază de toate drepturile de membru al Uniunii Europene... deci, de facto...

Nicuşor Dan: Ar fi blocat programul ăsta de reînarmare a Uniunii Europene faţă de agresiunea rusă din Est şi n-ar fi stat nimeni de vorbă cu el! În momentul în care tu spui că Bruxelles-ul e condus de minţi bolnave şi fel de fel de trăznăi din astea, că Comisia Europeană a adus pandemia în România – sunt declaraţiile domniei sale – în momentul ăla nu stă nimeni de vorbă cu tine.

Răzvan Zamfir: V-aţi fi dorit un alt contracandidat în turul al doilea?

Nicuşor Dan: Acum nici mai contează, nici mai contează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor