Cum vede Iohannis exploatarea gazelor de şist şi proiectul Roşia Montană
alte articole
Prezidenţiabilul PNL Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Adevărul Live, că proiectul Roşia Montană a fost greşit abordat şi reprezintă o privatizare ratată, adăugând că "nu îţi poţi bate joc de o resursă a ţării şi să vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu". În ceea ce priveşte gazele de şist, Iohannis susţine că trebuie să explorăm pentru a vedea despre ce resurse este vorba, după care să exploatăm când ştim că nu este niciun risc.
"Roşia Montană este un proiect care a fost greşit abordat, o privatizare ratată din multe puncte de vedere. (...) Au fost chiar mişcări de stradă, pentru că nu îţi poţi bate joc de o resursă a ţării şi să vii cu un mecanism care nu numai că nu ne avantajează, dar aduce şi mari probleme de mediu. Pe de altă parte, nu putem să stăm cu acel bun al nostru şi să nu facem nimic, pentru că suntem o ţară care are nevoie de resurse pentru dezvoltare. (...) Trebuie însă să căutam tehnologii nepoluante şi noi, iar dacă nu există trebuie să avem curajul să spunem că aşteptăm până apar tehnologii care ne satisfac. Dacă am stat atâţia ani, putem să mai stăm câţiva ani până ştim că este o tehnologie sigură şi o putem folosi. Sunt adeptul unei abordări care ne ajută pe toţi, pe oamenii din zona respectivă", a declarat Klaus Iohannis, la Adevărul Live, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte Roşia Montană, Iohannis susţine că este necesar să fie găsită o soluţie care permite exploatarea resurselor, însă în condiţii în care statul român "câştigă ceva rezonabil de acolo, iar resursa nu se termină în zece ani, ci este o exploatare sustenabilă". Iar în ceea ce priveşte gazele de şist, prezidenţiabilul PNL are, de principiu, o abordare similară.
Nu îţi poţi bate joc de o resursă a ţării şi să vii cu un mecanism care nu numai că nu ne avantajează, dar aduce şi mari probleme de mediu
"Exploatarea gazelor de şist, până nu demult, nu a fost rentabilă, tehnologia fiind prea scumpă, dar cum energia devine în lume din ce în ce mai scumpă, iată că şi tehnologia gazelor de şist a ajuns deja în zona rentabilităţii. Explorarea e bine să fie făcută pentru că ştim ce resurse avem. În ce priveşte exploatarea însă, suntem în zona în care tehnologia nu este neapărat super verificată şi testată. Trebuie să explorăm să vedem ce avem şi să exploatăm când ştim că nu este niciun risc pentru oamenii de acolo şi mediu", a precizat Iohannis.