Cum se pregăteşte RADET pentru reorganizare
alte articole
RADET, regia care asigură agentul termic pentru bucureşteni, se va transforma în societate comercială şi se va uni cu ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală. Pentru a pregăti reorganizarea regiei, aflate în prezent în subordinea municipalităţii, vor fi contractate servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică.
Detaliile despre aceste servicii sunt cuprinse într-un proiect care a fost aprobat sâmbătă de consilierii generali.
"Întrucât realizarea planului de reorganizare a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RADET) în societate, delegarea serviciului de către Municipiul Bucureşti către noua societate şi fuziunea noii societăţi cu societatea care va rezulta din divizarea ELCEN (Electrocentrale Bucureşti, n.r.) presupun expertiză juridică ce excede competenţele specifice ale departamentului de specialitate care funcţionează în cadrul regiei, este necesară achiziţionarea unor servicii de asistenţă şi consultanţă juridică", se arată în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre.
Consilierii generali au mai adoptat un proiect de hotărâre pentru aprobarea implementării "Soluţiei reţinute", respectiv modalitatea de reorganizare a RADET, prevăzută în memorandumul avizat de Guvern.
Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate a fost aprobat în 2012 de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
După discuţii care au durat ani de zile, Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii martie, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).
Până în prezent, ELCEN era subordonată companiei Termoelectrica, iar RADET îşi desfăşura activitatea pe lângă Primăria Capitalei.
Noua structură se va ocupa de producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice printr-un sistem integrat de alimentare centralizată. Principalul scop al comasării celor două structuri a fost ştergerea datoriilor istorice ale RADET către ELCEN care nu puteau fi acoperite de la bugetul local.
Faptul că nu au fost plătite la timp facturile emise de ELCEN către RADET a dus la acumularea unor datorii şi a unor majorări de întârziere care, pe 30 octombrie 2012, erau în valoare 2,24 miliarde lei.