Cum să devii cea mai bună variantă a ta (III)

.
. (pixabay.com)

La începutul acestei călătorii, poate ţi-ai spus că va fi un drum uşor. Să ştii că nu este chiar aşa. Atunci când îţi stabileşti ce înseamnă să fii cea mai bună variantă a ta, acest lucru poate să fie cel mai important obiectiv până când ajungi acolo şi apoi să rămâi acolo pentru tot restul vieţii tale.

În partea a II-a am mers mai departe şi ai observat un model de a acţiona atunci când întâlneşti incertidudinile, cu ce te ajută introspecţia şi ţi-ai dat seama că nimic nu este permanent. Acum am ajuns la finalul acestei călătorii.

Concentrează-ţi atenţia pe paşi concreţi

Evită să-ţi iroseşti timpul cu lucruri pe care nu le poţi schimba. În general, lucrurile pe care nu le poţi schimba se încadrează în două categorii: 1. Trecutul şi 2. Alţi oameni. Asta înseamnă că ar trebui să-ţi concentrezi atenţia pe ceea ce se întâmplă în prezent astfel încât să devii o variantă mai bună a ta pentru ceea ce urmează să se întâmple.

Dacă tot stai şi încerci să schimbi lucruri pe care nu poţi să le schimbi este doar o pierdere de timp şi energie. Dacă s-a întâmplat ceva în trecut şi acel lucru te-a supărat, concentrează-te pe ceea ce poţi să faci astfel încât să atenuezi situaţia în viitor. Dacă oamenii te enervează, observă ce poţi să faci pentru a îndepărta acea stare de enervare.

Indiferent ce provocare întâlneşti acum în viaţa ta, gândeşte în paşi concreţi. Ce poţi face în această situaţie? Ce poţi face astfel încât să ajungi mai aproape de ceea ce-ţi doreşti?

Menţine un ritm constant

Sunt oameni care petrec foarte mult timp gândindu-se la lucruri şi planificând tot felul de direcţii în care vor să meargă, însă ajung să amâne permanent etapa în care trec la acţiune. Practic, ajung chiar să-şi justifice inacţiunea, printre motivele oferite fiind dorinţa de a evita eşecul. În esenţă nu ajungi decât să-ţi pui singur piedică.

Îţi extinzi foarte mult orizontul când treci la acţiune şi primeşti feedback. Căutând să acţionezi în mod constant şi să te mişti într-o anumită direcţie, câştigi automat mai multă cunoaştere doar prin faptul că primeşti anumite răspunsuri din interacţiunile cu lumea din jurul tău. Aminteşte-ţi mereu: informaţia nu o să vină la tine de una singură. Tu trebuie să te duci după ea.

Înconjoară-te cu oameni de valoare

Tu stabileşti care sunt oamenii valoroşi din viaţa ta, de la care ai cu adevărat ce să înveţi, aproape de fiecare dată când te întâlneşti cu ei. Multe lucruri pe care vrei să le înveţi au fost deja experimentate de altcineva care a dobândit ceva experienţă în domeniu. Am observat că pot să devin mult mai eficient dacă studiez ceea ce au reuşit deja să facă alţii înaintea mea. În acel moment, asta îmi permite să construiesc pe cunoştinţele pe care le-am acumulat de la ei. În acest proces, pot să păstrez cele mai bune strategii şi să dau deoparte ceea ce nu-mi trebuie.

Asta nu înseamnă că nu vei mai experimenta lucruri noi tu însuţi, ci doar că nu vei mai sta să reinventezi roata încă de 100 de ori. Este o metodă simplă prin care poţi să înveţi din greşelile şi lecţiile altor persoane. Acest proces va diminua destul de mult curba de învăţare şi-ţi va permite să obţii nişte rezultate interesante într-un timp mai scurt.

Pe scurt: înconjoară-te cu oameni de valoare şi învaţă strategiile de succes

P.S.: lasă mereu o portiţă deschisă. Chiar dacă ai găsit un model care funcţionează fantastic în ceea ce faci, nu ştii când s-ar putea să vină o zi în care va fi nevoie să renunţi la tot ceea ce ai învăţat până în acel moment pentru a trece la nivelul următor. Ai încredere, am trecut prin asta.

Ajută-i pe ceilalţi

Obişnuiam să fiu o persoană destul de egoistă, ţinând totul pentru mine, inclusiv cunoştiinţele mele. Am auzit oameni vorbind de beneficiile care apar atunci când contribui şi oferi ceva de valoare însă nu am realizat acest lucru până când nu am început să fac asta. În 2013 mi-am dat demisia de la locul de muncă pe care-l aveam şi mi-am dedicat timpul în folosul celorlalţi oameni. Toată această perioadă a fost incredibilă, plină de lucruri frumoase şi observ că această călătorie are multe surprize care mă aşteaptă.

Atunci când îi ajuţi pe ceilalţi, nu doar îi ajuţi să crească, ci te ajuţi şi pe tine să te dezvolţi. De exemplu, petrec multe ore zilnic scriind sau dezvoltând materiale video/audio pe care le ofer gratuit oamenilor, pe website-ul meu. Deşi nu sunt plătit în mod direct de pe urma acestora, beneficiile apar în mod indirect: persoane din media care aud de povestea mea şi mă invită într-o emisiune, oamenii care devin curioşi cum pot să pună în aplicare acele informaţii şi se înscriu la cursurile pe care le susţin, persoane care se înscriu la coaching 1 la 1, aprecierea şi recunoştinţa cititorilor care au beneficiat de pe urma celor citite/vizionate/ascultate şi încă multe altele.

Desigur, motivaţia de a oferi ar trebui să vină dintr-o dorinţă autentică de a contribui şi nu din căutarea în mod direct a beneficiilor care vin după aceea.

Aplică aceste zece principii în viaţa ta şi este destul de probabil că vei începe să observi nişte rezultate interesante. Găseşti aici primele două articole:

Cum să devii cea mai bună variantă a ta - Partea I

Cum să devii cea mai bună variantă a ta (II)

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură