Cum priveste medicina chineza diabetul?

Potrivit medicinei chineze, acest fruct poate ajuta la reglarea zaharului din sange. (Wingklee / Wikimedia Commons)
Grup de cercetatori din China
15.02.2009

In limba chineza, ne-am putea referi la diabet prin “xiao ke”, adica sindromul setei mistuitoare. Cauza sindromului setei mistuitoare este inteleasa ca fiind determinata de lipsa de yin din corp, impreuna cu un patogen al caldurii care afecteaza plamanii, stomacul si rinichii.

Cand yin lipseste, este produsa arsita. Cand arsita este prezenta, ea il “arde” pe yin. Astfel, cele mai comune simptome ale diabetului sunt setea, foamea si urinarea excesive, asociate cu arsita superioara, arsita intermediara si arsita inferioara.

Diabetul este adesea numit prin referire la caracteristicile dezechilibrului setei mistuitoare ale arsitei superioare, arsitei intermediare si ale arsitei inferioare. Toate acestea sunt asociate cu lipsa yin. In medicina chineza, se crede ca oamenii care beau alcool, mananca alimente dulci sau grase si duc o viata dezordonata, nesanatoasa si sedentara sunt predispusi sa dezvolte sindromul xiao ke.

Dezechilibrul emotional poate de asemenea sa contribuie la xiao ke. Lipsa yin se poate caracteriza prin letargie, slabiciune si o culoare palida a fetei. Canalele energetice sunt blocate si rezulta o stagnarea sau ingrosare a sangelui. In cele din urma, este generata o caldura toxica. Aceasta consuma fluidul organelor vitale, cauzand disfunctii si dezechilibrul plamanilor, stomacului si rinichilor.

Cum trateaza medicina chineza diabetul? Medicina chineza acorda atentie caloriilor sau carbihidratilor din alimente asa cum face medicina vestica. In schimb, medicina chineza urmareste un tratament individualizat care abordeaza si trateaza simptomele fiecarul pacient, caracteristicile dezechilibrului sau si punctele lipsa.

Cand ia in calcul diabetul, medicina chineza ia o abordare holistica si face observatii detaliate despre starea pacientului. Aceasta include examinarea din patru laturi — examinarea vizuala, ascultarea sau mirosul, palparea si punerea de intrebari. Ea include examinarea formei, culorii si a aspectului limbii; culoarea si expresia fetei; mirosul rasuflarii si al corpului; precum si forta, ritmul si calitatea pulsului.

Ierburile chinezesti pot ajuta la remedierea lipsei de yin care contribuie la diabet. In functie de particularitatile cazului pacientului, vor putea fi prescrise ierburi care vor stimula producerea de yin in plamani, stomac, splina si rinichi. Acupunctura poate fi de asemenea folosita pentru tratarea diabetului. La fel ca si medicina vestica, medicina chineza pune accent in promovarea unei bune sanatati, pe o dieta si o nutritie adecvata.

Totusi, medicina chineza prezinta o intelegere diferita in ceea ce priveste interactiunea alimentelor cu corpul uman. Proprietatiile energetice ale mancarii ii determina eficacitatea terapeutica mai mult decat continutul nutritiv. De exemplu, spanacul se spune ca este racoritor. El intareste organele, potoleste setea si stimuleaza urinarea.

Mugurii de bambus si bok choy au de asemenea un efect racoritor. Telina tonifica rinichii si elimina fierbanteala. Pepenele galben este foarte eficient in in reglarea zaharului din sange. Medicina cu ierburi chineza reprezinta o parte importanta a tratamentului diabetului. Cele mai eficiente ierburi, neotravitoare care s-au dovedit a avea intr-adevar un efect sunt afinele, pepenele, ceapa, usturoiul, cimbrisorul, ginkgo biloba si ginseng-ul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor