Cum poate fi prevenit abandonul şcolar. Soluţiile vor fi promovate online

Copiii care provin din medii defavorizate şi se află în situaţia de a renunţa la şcoală sau au foarte multe absenţe şi au nevoie de ajutor pentru a-şi continua studiile vor putea fi ajutaţi să revină pe băncile şcolilor printr-un nou proiect. Este vorba despre platforma naţională pentru educaţie, care va reuni exemple de programe de succes care au fost aplicate de diferite ONG-uri sau de cadre didactice care au reuşit să-i readucă pe elevi la şcoală.
Elevi şcoala generală (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.02.2013

Copiii care provin din medii defavorizate şi se află în situaţia de a renunţa la şcoală sau au foarte multe absenţe şi au nevoie de ajutor pentru a-şi continua studiile vor putea fi ajutaţi să revină pe băncile şcolilor printr-un nou proiect. Este vorba despre platforma naţională pentru educaţie, care va reuni exemple de programe de succes care au fost aplicate de diferite ONG-uri sau de cadre didactice care au reuşit să-i readucă pe elevi la şcoală.

“Toţi cei care lucrează în educaţie pot propune idei şi iniţiative. Scopul nostru este să oferim modele de bună practică care pot fi preluate apoi de cei interesaţi. Dacă un ONG face, de exemplu, un proiect care are impact pentru prevenirea sau reducerea abandonului şcolar, modelul acesta va putea fi preluat, de pe platforma naţională pentru educaţie, şi de alte ONG-uri sau de şcoli. Vrem să promovăm modele de bună practică, fie că se referă la programe de tip after-school sau cele organizate de Palatul Copiilor etc.”, a declarat, pentru Epoch Times, Mihaela Gîrleanu, manager de proiect.

Proiectul referitor la platfoma naţională pentru educaţie nu se desfăşoară pe un termen limitat, iar iniţiatorii aşteaptă cât mai multe asociaţii să se înscrie cu programe pe care le-au desfăşurat şi care pot fi luate ca model şi de alţii care doresc să-i ajute pe copii să nu renunţe la educaţie, a precizat Gîrleanu.

Platforma este realizată în colaborare cu specialişti din Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, care vor putea prelua ideile cele mai interesante propuse pentru platformă şi care ar putea duce la modificarea legislaţiei, în sensul îmbunătăţirii acesteia.

Iniţiatorii platformei au pornit de la ideea sistemului educaţional deficitar din punct de vedere al stabilităţii politicilor şi programelor, în contextul mediatizării excesive a modelelor negative şi a statisticilor îngrijorătoare cu privire la rata de abandon şcolar.

Platforma va funcţiona online şi va putea fi accesată de toţi cei care doresc să contribuie cu informaţii sau să preia exemple de bună practică.

„Abandonul şcolar este un fenomen complex, pentru care nu avem încă o reţetă de succes. Putem rezolva această problemă dacă împărtăşim cunoştinţele dobândite şi colaborăm, aducând împreună: educaţia, domeniul social, autorităţile centrale şi locale, părinţii şi copiii, iar Platforma pentru Educaţie este o soluţie în acest sens. Trebuie să identificăm şi să promovăm bune practici, să împărtăşim studii şi să discutăm la nivel naţional. Având în vedere că educaţia reprezintă una dintre priorităţile Guvernului, suntem siguri că vom vedea progrese importante în anii care vor urma. Lucrând împreună, putem face din “educaţia pentru toţi” o prioritate naţională”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Iniţiativă românească a fost apreciată şi de Mariama Diallo, ataşatul de cooperare regional pentru Drepturile Copilului în România, Bulgaria şi Republica Moldova din cadrul Ambasadei Franţei. Diallo a menţionat noutatea iniţiativei care contribuie la găsirea de soluţii pentru fenomenele de absenteism şi abandon şcolar prin parteneriate între ONG-uri şi autorităţile publice, între reprezentanţii sistemului de educaţie şi cei protecţiei sociale în lupta împotriva abandonului şcolar.

„Abandonul şcolar nu e o problemă a şcolii, ci una naţională, este un fenomen real cu cifre semnificative - la fiecare opt ani de zile se naşte un oraş de mărimea Clujului de copii neşcolarizaţi - şi mult mai des întâlnit în mediul rural, unde trăieşte peste 75% din populaţia afectată de sărăcie”, a declarat Cătălin Popa, director naţional la Organizaţia World Vision România.

Platforma naţională pentru educaţie este un proiect implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul tehnic şi financiar al reprezentanţei UNICEF în România, Ambasadei Franţei în România şi Organizaţiei World Vision şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEC) şi Direcţia Protecţia Copilului (DPC) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

“Acest proiect reuneşte într-un mod unitar şi coerent instituţii, autorităţi publice, organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale, societatea civilă propunând o viziune nouă, abordând în mod intersectorial şi multidisciplinar problematica reducerii fenomenelor de absenteism şi prevenirii abandonului şcolar”, a afirmat Bogdan Simion, preşedinte al FONPC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor