O petiţie lungă de 130 de metri, depusă de studenţi la instituţiile statului. Ce solicită semnatarii

.
. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
17.01.2013

O petiţie mai puţin obişnuită va fi depusă vineri la sediile Guvernului, Parlamentului şi Ministerului Educaţiei de studenţii care doresc să le fie luate în seamă doleanţele. Documentul are peste 130 de metri lungime şi cuprinde peste 10.000 de semnături ale celor care susţin revendicările Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Principalele solicitări ale studenţilor sunt legate de creşterea bugetului alocat educaţiei în acest an şi asumarea unui plan de creştere până la 6% din PIB în următorii ani, majorarea subvenţiei pentru cămine şi cantine, pentru a acoperi inflaţia de la ultima creştere, şi construirea de noi cămine studenţeşti.

Studenţii au mai cerut creşterea veniturilor tinerilor angajaţi în educaţie şi sănătate, prin acordarea de deduceri fiscale şi/sau alte mijloace şi o mai bună participare a tinerilor la o serie de procese decizionale importante pentru universităţi şi societate.

“Petiţia vine în urma scrisorii deschise pe care am adresat-o pe 9 octombrie autorităţilor. Am primit 14 răspunsuri de la politicieni care au candidat la alegerile parlamentare şi care au promis că ne susţin şi şi-au asumat o parte dintre cerinţele noastre, însă niciun partid nu şi-a asumat integral documentul. De la finele lui noiembrie am început să strângem semnături şi am ajuns la peste 10.000. Câteva prevederi au fost preluate în programul de guvernare al USL, însă nu este prevăzut un procent anume din PIB alocat pentru educaţie, ci se menţionează alocarea unui buget semnificativ. Apoi, în proiectul de buget au trecut 3,14% în loc de 6%, cât mai cerut noi”, a declarat, pentru Epoch Times, Brînduşa Lungu, vicepreşedinte al ANOSR.

Reprezentanţii ANOSR vor pleca de la Piaţa Romană, de la clădirea ASE, şi se vor îndrepta cu petiţia spre Palatul Victoria, vineri, de la ora 10.

“Ne dorim să atragem atenţia opiniei publice care să conştientizeze cât de dificilă e situaţia tinerilor din România şi cum se neglijează viitorul tinerilor. Vom înregistra petiţia noastră la cele trei instituţii şi sperăm să fim ascultaţi”, a precizat Brînduşa Lungu.

Ce conţine scrisoarea

În scrisoarea intitulată “Respectaţi viitorul ţării! - o campanie pentru viitorul României”, se atrage atenţia asupra problemelor tinerilor care sunt ignorate la nivel înalt.

“Ignorarea importanţei pe care o au elevii, studenţii şi tinerii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior românesc în construirea şi consolidarea viitorului României reprezintă una dintre cele mai grave erori pe care instituţiile statului le pot face atunci când trasează priorităţile în care se va investi în vederea dezvoltării societăţii româneşti”, se arată în scrisoare.

Studenţii au mai precizat că statul suportă cheltuielile de şcolarizare doar pentru aproximativ o treime din totalul de studenţi, iar acestea se situează sub 1.200 de euro/an/student. În total, investiţia în învăţământul superior a statului în ultimii ani se situează la un nivel foarte scăzut – sub 0,5% din PIB-ul României, se arată în scrisoare.

“În perioada 2006-2011, numărul de locuri în cămine a crescut doar cu 4,3%, în ciuda unui deficit major de locuri. Creşterea preţurilor utilităţilor, a TVA-ului şi inflaţia nu s-au reflectat în valoarea subvenţiei cămine-cantine, rămasă neschimbată cel puţin din 2007. Acest lucru a dus şi duce şi în acest an la creşteri ale taxelor de cămin. Bursele sociale nu acoperă costurile minime de cazare şi masă. Studenţii săraci sunt astfel obligaţi să lucreze în paralel cu facultatea, acest lucru ducând adesea la abandon şcolar sau la o implicare doar superficială în studiu. Nici situaţia studenţilor cu dizabilităţi nu este una fericită, existând şi în cazul lor o inechitate pronunţată”, se menţionează în documentul trimis autorităţilor.

Scrisoarea a fost semnată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Colegiul Medicilor din România (CMR), Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Asociaţia Medicilor Rezidenţi (AMR), Academia de Advocacy şi Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor