Iordania semnează un acord de 10 miliarde USD cu Rosatom pentru o centrală nucleară
alte articole
Iordania a semnat marţi un acord în valoare de 10 miliarde USD cu Rusia pentru construirea primei centrale nucleare a Regatului, care va avea o capacitate totală de 2.000 de megawaţi, susţine Reuters.
Iordania îşi asigură aproximativ 98% din energie prin comercializarea de produse petroliere şi ţiţei şi se străduieşte să acopere necesarul său de electricitate, care se măreşte cu peste 7% anual datorită unei populaţii în creştere şi a expansiunii industriale.
Acordul semnat cu firma nucleară rusească de stat Rosatom prevede construirea unei centrale nucleare cu două unităţi în Arma, în nordul ţării, până în 2022.
“Tehnologia rusă pe care o alegem este un procedeu foarte competitiv care se potriveşte nevoilor Iordaniei în ceea ce priveşte generarea de energie şi capacitatea de a produce electricitate la preţuri foarte competitive”, a declarat Khaled Toukan, preşedintele Comisiei Iordaniene pentru Energie Atomică (CIEA), în cadrul unei conferinţe de presă.
Acordul prevede un studiu de fezabilitate, evaluarea locului de construcţie şi o evaluare a impactului asupra mediului înconjurător. Iordania speră ca, în cele din urmă, centrala nucleară va putea acoperi până la 40% din capacitatea sa totală de electricitate produsă.
Rusia a fost selectată în octombrie 2013 pentru a construi prima centrală nucleară a Iordaniei. Se aşteaptă ca prima unitate să intre în funcţiune în 2022, în timp ce a doua va intra în funcţiune doi ani mai târziu.
Directorul executiv al Rosatom, Serghei Kirienko, a declarat că cooperarea cu Iordania va deschide perspective pentru viitoare acorduri privind livrarea de combustibil nuclear.
Rusia, interesată să acceseze noi pieţe profitabile pentru tehnologia sa nucleară şi cunoştinţele sale tehnice din acest domeniu, va acoperi 49% dintre costurile proiectului iar Iordania va acoperi ceea ce a rămas, adică 51%.
În condiţiile în care Rusia a fost puternic sancţionată de Uniunea Europeană şi SUA pentru implicarea ei în conflictul separatist din Ucraina, Moscova încearcă să îşi creeze noi oportunităţi pentru a-şi relansa economia încă în declin.
Luna trecută, Moscova şi Cairo au semnat un memorandum pentru construirea primei centrale nucleare egiptene, în timpul unei vizite efectuate de liderul rus Vladimir Putin în Egipt, conform Reuters.
Rosatom a semnat în cursul acestui an o înţelegere pentru a construi două reactoare nucleare în Ungaria şi speră, de asemenea, să construiască alte câteva reactoare în Iran, pe lângă centrala nucleară iraniană de la Bushehr construită tot de ruşi. Centrala de la Bushehr a fost inaugurată în 2010, dar a început să funcţioneze abia în 2011.
Programul de investiţii al Rosatom, finanţat din bugetul de stat, îi permite să cheltuie aproximativ 300-350 miliarde USD pe an pentru a construi centrale nucleare în Rusia şi în străinătate – o afacere ce a fost afectată de temerile în ceea ce priveşte siguranţa oamenilor după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.
Totuşi, Rosatom susţine că reactoarele sale nucleare sunt cele mai sigure din lume.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.