Compania rusă Rosatom semnează cu India un acord pentru reactoare nucleare


Centrala nucleară Kudankulam din provincia indiană Tamil Nadu.
Centrala nucleară Kudankulam din provincia indiană Tamil Nadu. (Captură Foto)

Compania rusă de stat Rosatom a declarat că va furniza Indiei 12 reactoare nucleare în următorii 20 de ani, pe baza unui acord ce urmăreşte întărirea cooperării dintre Rusia şi India în sectorul energiei nucleare.

Acordul a fost semnat joi în New Delhi în cadrul unui summit de o zi la care au participat preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi.

Un reactor de 1.000 de megawaţi operează la centrala Kudankulam, construită de Rusia în provincia indiană Tamil Nadu, iar al doilea reactor urmează să fie pus în funcţiune în 2015.

Putin a presat Rosatom să mărească la 25 numărul de reactoare nucleare pe care le-ar putea furniza.

Oficialii indieni susţin că 6 reactoare vor fi construite la centrala Kudankulam, iar alte 6 reactoare urmează să fie construite la o centrală care încă nu a fost încă nominalizată.

Putin se află în India pentru a încheia peste 20 de acorduri în sectoarele spaţial, al cooperării pentru securitate şi al energiei.

Aceste acorduri ar putea ajuta la relansarea economiei Rusiei, care a fost puternic afectată de scăderea preţurilor la petrol, de slăbirea rublei şi de sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană pentru rolul pe care îl joacă Moscova în conflictul ucrainean.

Totodată, Putin a declarat anterior că Rusia urmăreşte să exporte mai mult petrol şi gaze ruseşti către Asia deoarece consumul european nu creşte suficient de rapid. În plus, săptămâna trecută, Moscova a renunţat la South Stream, proiect de colaborare cu statele Uniunii Europene, datorită piedicilor existente pentru construirea gazoductului respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe