Rosatom discută cu Nigeria în vederea construirii de centrale nucleare

Nigeria se află în discuţii cu compania rusă de stat Rosatom în vederea construirii unor centrale nucleare, în condiţiile în care cea mai populată ţară africană încearcă să pună capăt deceniilor de pene de curent care i-au afectat economia, conform Moscow Times.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2015

Nigeria poartă discuţii cu compania rusă de stat Rosatom în vederea construirii unor centrale nucleare, în condiţiile în care cea mai populată ţară africană încearcă să pună capăt deceniilor de pene de curent care i-au afectat economia, conform Moscow Times.

Cea mai mare economie a Africii nu dispune de nicio experienţă în dezvoltarea şi operarea centralelor nucleare, dar dispune de reactoare mici care produc aproximativ 30 de kilowaţi pentru cercetare, a declarat Franklin Erepamo Osaisai, director executiv al Comisiei Nigeriene pentru Energie Atomică, adăugând că energia nucleară va acoperi necesarul energetic pe o perioadă îndelungată.

“Avem un acord interguvernamental cu Nigeria dar încă nu a fost luată nicio decizie concretă”, a declarat un purtător de cuvânt al Rosatom.

O centrală nucleară costă între 5 şi 8 miliarde de dolari, a adăugat o sursă a companiei ruse de stat.

Aproximativ 80% din centralele electrice ale Nigeriei funcţionează pe bază de gaze.

Rosatom are un contract pentru construirea unei noi centrale nucleare în Ungaria şi a fost de acord să construiască reactoare nucleare în India şi Kazahstan. De asemenea, Rosatom plănuieşte să construiască mai multe reactoare în Iran, pe lângă centrala de la Bushehr – prima centrală nucleară a Iranului construită de Rusia şi lansată în 2011.

Programul de investiţii al Rosatom finanţat din bugetul de stat îi permite să cheltuie aproximativ 300-350 miliarde de dolari pe an pentru a construi reactoare nucleare în Rusia şi în străinătate – o afacere care a fost afectată de temerile globale legate de securitate după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

Nigeria, cu o populaţie de aproximativ 170 milioane de locuitori, are o capacitate energetică care fluctuează de la aproximativ 6.000 la puţin peste 7.000 megawaţi.

Capacitatea Africii de Sud este de aproape 7 ori mai mare pentru o populaţie mult mai mică, mai puţin de o treime din cea a Nigeriei, susţine Moscow Times.

Nigeria a spart monopolul său asupra generării şi distribuirii de energie electrică prin privatizarea sectorului energetic în urmă cu doi ani, sperând să atragă investitori străini. Dar cantitatea de energie electrică produsă a stagnat la aproximativ jumătate din capacitatea sa totală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor