Cultivator de frunze de coca, numit Rege al Drogurilor in Bolivia

CHIMORE, BOLIVIA: Presedintele bolivian Evo Morales, linga vice presedintele Alvaro Garcia Linera, poarta o palarie facuta din paie si frunze de coca in timpul unei vizite la Chimore, Chapare. Morales a vizitat regiunea pentru a comunica crescatorilor de coca noua politica guvernamentala in materie de droguri. (Aizar Raldes / AFP / Getty Images)
Helen Popper
31.01.2006

SHINAHOTA, BOLIVIA — Presedintele Evo Morales, care a promis cand era candidat sa dea peste cap eforturile S.U.A. de a struni plantarea de coca in Bolivia, a numit sambata un cultivator de frunze de coca ca nou rege al drogurilor.

In timpul unei excursii in inima regiunii cu plantatii de coca a Boliviei, Morales a firmat ca l-a numit pe Felipe Caceres, in calitate de co-fondator al partidului sau Miscarea catre Socialism, pentru a conduce lupta guvernului sau impotriva traficului de droguri.

“Un cultivator de coca urmeaza sa fie informat asupra luptei impotriva drogurilor,” a spus Morales in timp ce purta o palarie din care fluturau frunze de coca si starnea aplauzele zgomotaose a sute de oameni, multi dintre ei, cultivatori de coca, adunati in aceasta jungla luxurianta.

Morales si-a ocupat functia duminica trecuta intr-o tara care este al treilea mare producator de cocaina al lumii dupa Colombia si Peru.

Presedintele eforturilor anti-drog din Bolivia in ultimii ani, a lucrat impreuna cu Washington-ul, care cheltuie aprox. 150 de milioane de dolari pe an pe programele de eradicare a coca in tarile Sud-Americane.

Morales si-a atras atentia politica la inceput ca lider al plantatorilor de coca ai tarii si a condus proteste, uneori violente, impotriva eforturilor de eradicare sprijinite de catre S.U. A.

El a declarat ca lupta de a mentine plantarea legala a acestei plante a fost strans legata de partidul sau politc, cunoscut in mod popular prin initialele MAS. “MAS s-a nascut din frunza de coca,” a spus el. “Nu vom fi niciodata despartiti.”

Cultivarea si vanzarea de mici cantitati de coca este legala in Bolivia, dar Statele Unite sustin ca productia suplimentara a plantei — principalul ingredient folosit pentru a face cocaina — ajunge in cele din urma pe piata ilegala a drogurilor

Legea din Bolivia permite cultivarea in mod legal a 30 000 de acri (pogon, 1 acru=4047 m²) de coca. Planta este pretuita de catre fermierii bastinasi din Bolivia pentru proprietatiile medicinale traditionale si ceaiuri.

Indienii din Bolivia mesteca coca ca tonic usor pentru a inlatura foamea si raul de inaltime iar Morales a spus ca doreste sa creasca productia de frunze pentru a fi folosite in medicina, pentru pasta de dinti si bauturi nealcoolice.

Morales a declarat ca doreste un program de lupta impotriva drogurilor a carui deviza sa fie “NU - lipsei de coca, DA - lipsei de cocaina,” insistand asupra faptului ca se opune traficului de droguri.

He argues the aggressiveness of the U.S. campaign-carried out by the Bolivian military-has further stimulated cocaine production. According to the U.N., Bolivia put 107 tons of cocaine on world markets in 2004.

El a sustinut ca agresivitatea campaniei S.U.A. — indeplinita de catre armata din Bolivia — a stimulat si mai mult productia de cocaina. Potrivit Natiunilor Unite, Bolivia a pus pe piata mondiala in 2004, 107 tone de cocaina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor