Cultivator de frunze de coca, numit Rege al Drogurilor in Bolivia

SHINAHOTA, BOLIVIA — Presedintele Evo Morales, care a promis cand era candidat sa dea peste cap eforturile S.U.A. de a struni plantarea de coca in Bolivia, a numit sambata un cultivator de frunze de coca ca nou rege al drogurilor.
In timpul unei excursii in inima regiunii cu plantatii de coca a Boliviei, Morales a firmat ca l-a numit pe Felipe Caceres, in calitate de co-fondator al partidului sau Miscarea catre Socialism, pentru a conduce lupta guvernului sau impotriva traficului de droguri.
“Un cultivator de coca urmeaza sa fie informat asupra luptei impotriva drogurilor,” a spus Morales in timp ce purta o palarie din care fluturau frunze de coca si starnea aplauzele zgomotaose a sute de oameni, multi dintre ei, cultivatori de coca, adunati in aceasta jungla luxurianta.
Morales si-a ocupat functia duminica trecuta intr-o tara care este al treilea mare producator de cocaina al lumii dupa Colombia si Peru.
Presedintele eforturilor anti-drog din Bolivia in ultimii ani, a lucrat impreuna cu Washington-ul, care cheltuie aprox. 150 de milioane de dolari pe an pe programele de eradicare a coca in tarile Sud-Americane.
Morales si-a atras atentia politica la inceput ca lider al plantatorilor de coca ai tarii si a condus proteste, uneori violente, impotriva eforturilor de eradicare sprijinite de catre S.U. A.
El a declarat ca lupta de a mentine plantarea legala a acestei plante a fost strans legata de partidul sau politc, cunoscut in mod popular prin initialele MAS. “MAS s-a nascut din frunza de coca,” a spus el. “Nu vom fi niciodata despartiti.”
Cultivarea si vanzarea de mici cantitati de coca este legala in Bolivia, dar Statele Unite sustin ca productia suplimentara a plantei — principalul ingredient folosit pentru a face cocaina — ajunge in cele din urma pe piata ilegala a drogurilor
Legea din Bolivia permite cultivarea in mod legal a 30 000 de acri (pogon, 1 acru=4047 m²) de coca. Planta este pretuita de catre fermierii bastinasi din Bolivia pentru proprietatiile medicinale traditionale si ceaiuri.
Indienii din Bolivia mesteca coca ca tonic usor pentru a inlatura foamea si raul de inaltime iar Morales a spus ca doreste sa creasca productia de frunze pentru a fi folosite in medicina, pentru pasta de dinti si bauturi nealcoolice.
Morales a declarat ca doreste un program de lupta impotriva drogurilor a carui deviza sa fie “NU - lipsei de coca, DA - lipsei de cocaina,” insistand asupra faptului ca se opune traficului de droguri.
He argues the aggressiveness of the U.S. campaign-carried out by the Bolivian military-has further stimulated cocaine production. According to the U.N., Bolivia put 107 tons of cocaine on world markets in 2004.
El a sustinut ca agresivitatea campaniei S.U.A. — indeplinita de catre armata din Bolivia — a stimulat si mai mult productia de cocaina. Potrivit Natiunilor Unite, Bolivia a pus pe piata mondiala in 2004, 107 tone de cocaina.