Cu cât s-au scumpit locuinţele în patru oraşe mari din România

Luna februarie a adus mici scumpiri pe piaţa imobiliară din patru oraşe din ţară, unde preţurile au crescut în medie cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Blocuri reabilitate termic (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.03.2013

Luna februarie a adus mici scumpiri pe piaţa imobiliară din patru oraşe din ţară, unde preţurile au crescut în medie cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna ianuarie, creşterea a fost de 0,5% în ceea ce priveşte preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi scoase la vânzare.

Preţul mediu de vânzare, calculat pe metrul pătrat, pentru apartamentele din cele cinci oraşe a crescut la 973 de euro, conform portalului imobiliare.ro.

"Trendul general crescător al preţurilor consemnat luna trecută a fost dictat, într-o proporţie însemnată, de scumpirile consemnate de locuinţele din blocurile construite înainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari oraşe analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; în contrapunct, scăderi notabile au fost consemnate de unităţile locative noi din trei centre urbane. În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma sa scoată apartamentele vechi din cursa finanţărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuşi să-şi reducă pretenţiile. Chiar dimpotrivă", se arată într-un comunicat al imobiliare.ro.

În Bucureşti, singurul oraş din cele cinci analizate în care apartamentele vechi nu s-au scumpit, preţul mediu a scăzut cu 1,5% în februarie faţă de ianuarie şi cu 4,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2012 şi a ajuns la 1.099 de euro pe metru pătrat. În ceea ce priveşte apartamentele noi din Capitală, în ultima lună a avut loc o scădere de 2% a preţurilor, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru pătrat util, cu 7,3% mai redus decât cel cerut în urmă cu 12 luni.

La Braşov, preţul mediu pentru apartamentele vechi şi noi a fost de 862 de euro pe metru pătrat, cu 0,5% mai mult faţă de acum 12 luni. Locuinţele construite înainte de Revoluţie s-au scumpit în februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru pătrat.

Preţurile locuinţelor noi şi vechi din Cluj-Napoca au crescut cu 2,8% în februarie şi au ajuns, în medie, la 905 euro pe metru pătrat, iar locuinţele noi s-au scumpit cel mai mult în februarie, ajungând la 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât în februarie 2012.

În Constanţa, apartamentele s-au scumpit în ultima lună cu 1%, ajungând la 874 de euro pe metru pătrat. La Timişoara, preţul mediu pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor