Cu cât a crescut inflaţia alimentară din România în ultimii trei ani. Cum ne raportăm faţă de media europeană

Magazin alimentar din Bucureşti
Magazin alimentar din Bucureşti (YouTube Screenshot)

În ultimii trei ani, începând cu ianuarie 2020 şi până în aprilie 2023, inflaţia alimentară a fost de peste 43% în România, cu zece procente peste media europeană. La unele produse precum untul, carnea de miel şi de capră ori peştele, scumpirile au fost mai mult decât duble, în comparaţie cu media UE, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, în dreptul puţinelor produse alimentare pentru care România îşi mai poate asigura consumul intern din producţie proprie au fost consemnate unele dintre cele mai mari scumpiri.

De asemenea, România a înregistrat cea mai mare creştere anuală din Uniunea Europeană a preţului la energia electrică pentru consum casnic şi a doua cea mai mare majorare la gazele naturale, în a doua jumătate a anului trecut.

În acelaşi timp, continuă Ziare.com, în ultimii trei ani românii au fost nevoiţi să suporte scumpiri ale alimentelor care în unele cazuri au depăşit semnificativ media europeană, deşi ţara noastră are unul din cele mai mari potenţiale agricole din UE.

În prezent, România a ajuns să importe carne de porc şi lapte de vacă pentru a acoperi nevoia internă de consum. La fel şi zahăr, pâine congelată, unt, ulei de floarea soarelui, până şi fructe şi legume.

Deficitul comercial cu produse agroalimentare a crescut de la an la an, astfel că s-a ajuns la situaţia neverosimilă că, în prezent, nu mai puţin de 70% din produsele alimentare aflate pe rafturile magazinelor să provină din import, potrivit zin.ro.

Totodată, România, una dintre ţările cu mare potenţial agricol din Uniunea Europeană, a reuşit să îşi acopere din producţie proprie în 2021 necesarul intern de consum doar pentru produse agroalimentare precum cerealele, varza, carnea de capră şi de oaie.