Cu canotca pe Dâmboviţa

Ivan Patzaichin (Epoch Times România)
Bogdan Costea
18.10.2012

Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 10.00, va avea loc o competiţie demonstrativă de canotci 10 1 pe Dâmboviţa, în spaţiul dintre Piaţa Unirii şi Biblioteca Naţională, canotca fiind o ambarcaţiune creată de Ivan Patzaichin, reprezentând o combinaţie între canoe şi lotcă.

Competiţia face parte din proiectul Plug to Nature, eveniment de lansare a iniţiativei de a face Dâmboviţa navigabilă şi accesibilă bucureştenilor. Evenimentul este programat în perioada 18 octombrie – 5 noiembrie, la Biblioteca Naţională a României, se precizează într-un comunicat.

Planul iniţial era mult mai larg şi prevedea deschiderea zonei dintre Piaţa Unirii şi Biblioteca Naţională, râul Dâmboviţa urmând a fi amenajat pentru agrement, între lunile mai şi octombrie. Anul acesta, însă, planul nu s-a materializat. Ideea rămâne însă una lăudabilă şi ar putea să ofere în anii următori o zonă nouă de agrement bucureştenilor.

Lângă Biblioteca Naţională va urma sa fie realizat un pavilion din lemn şi un ponton de unde să poată fi închiriate diverse tipuri de bărci de producţie românească.

Conform planului, bucureştenii se vor putea plimba şi cu canotca, o ambarcaţiune creată de Ivan Patzaichin, reprezentând o combinaţie între canoe şi lotcă.

Bucureştenii vor putea vizita pe Dâmboviţa, cu canotca, mai multe insule plutitoare ce vor prezenta diferite destinaţii naturale din România. În pavilion va funcţiona un mic centru multimedia cu informaţii utile şi trasee din parcurile naturale, iar după lăsarea serii, insulele, dotate cu lămpi încărcate solar, vor deveni puncte de atracţie urbană în jurul Bibliotecii Naţionale.

Cred că trebuie să facem mai mult pentru tinerii din ziua de astăzi, pentru a-i apropia de sport, natură şi carte. Deschiderea acestui centru lângă Biblioteca Naţională cred eu că este o oportunitate extraordinară de a face această conexiune între cultură şi patrimoniu natural. Cred că un astfel de centru, accesibil şi prietenos poate face mult mai mult decât orice monument închinat parcurilor naturale", spune Ivan Patzaichin.

Centrul Rowmania îşi propune să fie o invitaţie pentru practicarea ecoturismului adresată atât bucureştenilor de toate vârstele cât şi pentru turiştii ce vizitează Bucureştiul în perioada de vară. Asociaţia Ivan Patzaichin consideră acest spaţiu o platformă de comunicare deschisă parteneriatelor şi cu alte organizaţii şi instituţii ce promovează concepte şi tehnologii noi de ecoturism şi dezvoltare, mai spun iniţiatorii proiectului.

Pe toată durata proiectului, în interiorul şi pe terasa dinspre Dâmboviţa a Bibliotecii Naţionale, Bucureşti, artiştii Justin Baroncea, Eduard Gabia, Electric Brother, Cristina David, Anamaria Machedon, Nicu Ilfoveanu, Olah Gyarfas, Sorin Istudor, Kallioppi Dimou, studioBASAR, Mario Kuibus şi Ştefan Săva vor avea intervenţii de artă publică.

Luni, 22 octombrie, de la orele 19:30, la Biblioteca Naţională din Bucureşti va avea loc proiecţia filmului “Man with a movie camera” (1929), în regia lui Dzinga Vertov. Marţi, 23 octombrie, de la aceeaşi oră, se va proiecta filmul “Society of the Spectacle” (1973), în regia lui Guy Debord.

Vineri, 2 noiembrie, de la orele 9:00, la sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale din Capitală, se va discuta despre standardele europene pentru ecoturism, prilej cu care se va lansa concursul internaţional "Premiul Ivan Patzaichin pentru Artă Publică şi inovaţie în design". Seara, de la orele 19:30, se va proiecta filmul regizorului, Jacques Tati, “Playtime” (1967).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor