Pistă nautică olimpică la Tulcea, cu Ivan Patzaichin vârf de lance

Ivan Patzaichin, canoist (Epoch Times România)
Bogdan Costea
13.08.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a anunţat că la Tulcea s-ar putea realiza o pistă nautică olimpică, în imediata vecinătate a Lacului Somova, proiectul fiind în stadiul în care se caută posibile surse de finanţare. „Ne-am propus ca în perioada următoare să găsim surse de finanţare pentru realizarea la Tulcea, undeva în zona Lacului Somova, a unei piste olimpice pentru sporturi nautice, iar această intenţie a noastră este înscrisă şi în Strategia de dezvoltare a judeţului. Ne dorim, de asemenea, o colaborare cu marele campion Ivan Patzaichin, care acum încearcă să îi readucă pe tinerii din Delta Dunării la aceste sporturi. Sigur, este vorba, deocamdată, doar de un proiect pentru care noi încercăm să găsim sursa de finanţare pe fonduri europene şi avem în vedere ca Tulcea să redevină ceea ce ar merita să fie, o pepinieră pentru sporturile nautice. Dacă vom reuşi să promovăm acest proiect, atunci vom avea şi garanţia că cei tineri vor deveni interesaţi să îl practice. Ne vom bate să obţinem banii necesari şi este o intenţie a noastră”, a declarat Teodorescu, citat de publicaţia locală „Obiectiv”

În acelaşi timp, Ivan Patzaichin a spus că în Delta Dunării vor fi înfiinţate zece centre de iniţiere în sporturile nautice, care ar urma să funcţioneze în cadrul centrelor de închiriere a canotcilor. „Tulcea trebuie să redevină o pepinieră pentru acest sport. Pe mine mă îngrijorează când aud că Orşova este pe primul loc în clasament şi Tulcea printre ultimele. Eu sper că vom reuşi să-i urcăm în barcă pe copii. Fiecare centru de închiriere a bărcilor - iar noi vrem să deschidem 10 astfel de centre în Delta Dunării - va avea şi câte un centru de iniţiere pentru sporturile nautice pentru că mi-am dat seama că în ultimii 15 ani noi n-am mai completat cu niciun campion din deltă echipa olimpică, deşi am văzut că sunt copii care vor să facă acest sport. Noi trebuie să încercăm prin bătrânii aceia pe care tinerii nici nu-i mai salută, şi care sunt unii foşti campioni olimpici şi mondiali, să încercăm să retrezim această tradiţie”, a spus Patzaichin.

Primul centru de informare turistică „Rowmania” şi un nou traseu turistic au fost inaugurate la Crişan, Ivan Patzaichin beneficiind şi de sprijinul financiar şi moral al ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein. „Vrem ca până în anul 2014 să avem cel puţin zece asemenea centre în Delta Dunării. Avem promisiuni de la autorităţile locale că vom primi amplasamentele necesare realizării lor. Tot ce vom face în Deltă va rămâne comunităţilor locale. Noi doar coordonăm acest proiect”, a declarat Patzaichin.

În acelaşi timp, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, prezent în Delta Dunării împreună cu soţia sa, a spus că, din fericire, autorităţile din România pot evita greşelile pe care americanii le-au făcut în zonele naturale protejate. „În SUA am făcut toate greşelile pe care le puteam face în dezvoltarea unei asemenea zone, dar în România aceste greşeli nu vor fi repetate, pentru că oamenii de aici au conştientizat valoarea unor idei, a unor oameni ca Ivan Patzaichin şi valoarea culturii locale. De aceea vă putem ajuta să dezvoltaţi ecologic această zonă şi, în acelaşi timp, să păstraţi tradiţiile. Sunt privilegiat şi pentru că, în calitate de reprezentaţi ai SUA, putem ajuta România să dezvolte ecologic o zona aşa de frumoasă”, a spus ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein. Centrul ecoturistic „Rowmania” din Crişan a fost realizat cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation.

Ne dorim o colaborare cu marele campion Ivan Patzaichin, care acum încearcă să îi readucă pe tinerii din Delta Dunării la aceste sporturi.

În această vară va avea loc la Tulcea cea de-a doua ediţie a Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, care include două competiţii nautice cu canotci, demonstraţii de folosire a bărcilor cu vâsle, un festival cultural al minorităţilor şi o prezentare de proiecte de dezvoltare durabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor