„CSM luat în captivitate”. Maia Sandu: Dodon promovează în justiţie slugile lui Plahotniuc

Componenţa CSM este ca pe timpul lui Plahotniuc. Nu are nimic în comun cu asigurarea independenţei justiţiei R. Moldova, afirmă Sergiu Litvinenco.
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii (Epoch Times România)

Igor Dodon “curăţă” justiţia din Republica Moldova promovând în funcţii de răspundere slugile lui Plahotniuc, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, referindu-se la propunerea CSM ca Vladislav Clima să fie numit preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

Politiciana menţionează că şeful statului timp de 4 ani de mandat, la indicaţia lui Plahotniuc, a numit în funcţia de judecători o mulţime de oameni corupţi. Şi acum tot pe aceştia îi promovează, întrucât Clima este unul dintre cei care au menţinut decizia de anulare a alegerilor în municipiul Chişinău.

„Cineva mai are dubii că anularea alegerilor din Chişinău a fost un complot comun al lui Plahotniuc şi Dodon?”, a întrebat retoric Maia Sandu.

„E de groază”, susţine deputatul Sergiu Litvinenco, subliniind că Vlad Clima - cel ce a anulat alegerile în Chişinău – a fost propus de CSM pentru numirea în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău (9 voturi pro şi 3 voturi contra). Sunt 3 opinii separate.

„După aceasta, putem spune răspicat că actualul CSM este o instituţie care nu are nimic în comun cu asigurarea independenţei justiţiei. E o instituţie pe care putem s-o catalogăm ca fiind luată în captivitate. Exact ca şi precedenta componenţă din perioada regimului Plahotniuc...”, a concluzionat Litvinenco.

De menţionat că în 2019 Vladislav Clima a preluat conducerea Asociaţiei de Judecători ai Moldovei, care a încercat în toamna anului trecut să revoce ilegal membrii CSM.

Opoziţia a criticat şi deciziile CSM din 28 iulie de a le propune pentru funcţia de vicepreşedinţi ai CSJ pe judecătoarele Tamara Chişca-Doneva şi Nadejda Toma. Ambele urmează a fi numite în funcţie de Parlament.

Tamara Chişca-Doneva a făcut parte din completul de judecători ai CSJ ce a luat decizia finală în dosarul „Gemenii”, în care R. Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite prejudicii de peste 3 milioane de euro.

Nadejda Toma a făcut parte din completul de judecători care, în 2017, a menţinut pedeapsa cu nouă ani de închisoare pentru ex-premierul Vlad Filat, iar în 2018, a menţinut condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceslav Platon.

CSM a anunţat marţi concurs repetat pentru funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie respingând candidaturile judecătorilor Anatolie Ţurcan şi Liliana Catan care au emis anterior hotărâri controversate în dosare de rezonanţă, unele soldate cu condamnarea R. Moldova la CEDO.