CSM îl numeşte pe fostul Procuror General al RM judecător la Curtea Constituţională, fără concurs
alte articole
Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat marţi, 11 decembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCM). Funcţia vacantă însă nu a fost scoasă la concurs, iar subiectul nu a fost prezent pe ordinea de zi a Consiliului.
În context, Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice susţine că graba autorităţii judecătoreşti nu poate fi interpretată altfel decât sfidarea tuturor regulilor unui stat de drept şi un semnal la cât de mult se regresează cu paşi terifiant de rapizi. „Am ajuns să o vedem şi pe asta - candidatura pentru membru al CCM desemnat peste noapte, exact ca în lumea ştiţi voi a cui.”
Potrivit unei explicaţii a Curţii Constituţionale despre cum sunt numiţi în funcţie judecătorii constituţionali, autoritatea competentă CSM anunţă concurs pentru suplinirea postului vacant de judecător la Curtea Constituţională, în urma examinării dosarelor candidaţilor este numit în funcţie de judecător constituţional candidatul care a obţinut votul majorităţii membrilor aleşi ai CSM, adică cel puţin votul a 7 membri, adoptându-se o hotărâre în acest sens.
„După o asemenea decizie a CSM, care este legitimitatea instituţiei dar şi a judecătorului numit la Curtea Constituţională? Numire fără concurs. Unde este urgenţa? Vreo opinie separată?”, se întreabă retoric Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice.
Fostul Procuror General Corneliu Gurin a cerut în octombrie 2015 Parlamentului de la Chişinău ridicarea imunităţii şi trimiterea în judecată a ex-premierului Vlad Filat în baza unui autodenunţ semnat de Ilan Şor.