Candu: Supliment lunar la salariu în formă de tichete de masă, neimpozitat. Opinii pro şi contra

După implementarea doar pe hârtie a reformelor impuse de Acordul de Asociere cu UE, reforma procuraturii, a justiţiei, de pensii, etc., guvernarea de la Chişinău vine cu o nouă iniţiativă, de acordare a tichetelor de masă pentru angajaţi, dar acestea vor fi neimpozitate.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (deschide.md)
Maria Maevschi
03.02.2017

În „statul de drept” Republica Moldova, implementarea „reformelor” continuă. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus spre discuţie un proiect de lege prin care şi salariaţii moldoveni să poată beneficia de tichete de masă, asemeni colegilor lor din ţările UE. Spicherul a explicat că introducerea tichetelor de masă ar avea efecte benefice atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori şi unităţile de alimentaţie publică. Cu toate că sindicatele şi deputaţii majorităţii parlamentare au salutat ideea, patronatele, reprezentanţii unor companii private, Ministerul finanţelor, precum şi unii politicieni au criticat-o.

Candu a precizat că aceste tichete de masă vor lua forma unui supliment lunar la salariu, care nu va fi impozitat şi care va fi oferit angajaţilor pentru o masă în timpul programului. Pentru anul 2017, spicherul a propus suma de 45 de lei pe zi. Cu toate că propunerea şefului legislativului vizează deocamdată doar sectorul privat, până la urmă, companiile private nu vor fi obligate să o pună în aplicare.

„Pentru angajator e o posibilitate să-şi încurajeze angajaţii, să aibă grijă de sănătatea lor, respectiv creşte şi producţia. Sunt beneficii şi pentru unităţile comerciale pentru că îşi fidelizează clienţii, îşi cresc vânzările. Pentru salariaţi e o creştere la venit, mai cu seama că e una netă, neimpozabilă. Pentru Republica Moldova ca stat, ca economie e la fel un plus. Din experienţa unor state care au introdus sistemul – au crescut consumul, încasările din TVA şi e un instrument de luptă împotriva salariilor în plic”, a comunicat Candu, conform Europa Liberă.

Unii reprezentanţi ai companiilor private s-au întrebat de ce ar fi nevoie de acest nou mecanism, din moment ce angajatorii au obţinut încă în 2014 dreptul de a deduce cheltuieli pentru hrana organizată a angajaţilor. „Dacă legislaţia fiscală îmi permite deja acest lucru, atunci introducerea unui operator suplimentar îmi creşte doar cheltuielile. Dacă îmi cresc cheltuielile se diminuează profitul întreprinderii prin urmare şi impozitul achitat la stat. Nu ştiu dacă într-adevăr sunt avantaje fiscale”, a menţionat, Valeriu Bodiu directorul unei companii private cu circa 2 mii de angajaţi.

Viceministrul finanţelor, Veronica Vragaleva consideră că Fondul Monetar Internaţional ar putea să nu accepte o astfel de iniţiativă, întrucât nu poate fi estimat impactul. „Vreau să vă amintesc că suntem într-un program cu FMI. Aplicarea unei scutiri suplimentare înseamnă identificarea unor resurse suplimentare. Când mergi la FMI cu cifre care arată că se duc bani din buget şi nu vine nimic înapoi te trezeşti în situaţia în care ei nu pot să accepte aşa ceva”, a explicat Vragaleva.

În replică, liderul fracţiunii politice Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu reiterează ironic, că actuala guvernare, „fiind preocupată de soarta poporului, a decis să-l ajute, oferindu-le oamenilor... tichete de masă”.

Aceasta consideră că acest proiect de lege ridică multe semne de întrebare, iar lumea se întreabă ce scheme ascund de data aceasta deputaţii PD. Mai mult decât atât, Sandu le-a propus deputaţilor care au susţinut ideea lui Candu, să înceapă cu ei.

„Să-şi ia suplimentele grase în formă de tichete în valoare de 45 de lei şi să mănânce la una din cantinele sociale. Asta i-ar ajuta să se apropie de popor mai mult decât schimbarea sistemului electoral!

La modul serios, această iniţiativă deschide uşa pentru evaziuni fiscale şi este umilitoare pentru cetăţeni. Oamenii au nevoie de salarii mai mari pe care să le cheltuie aşa cum vor ei. Iar pentru asta, guvernarea trebuie să asigure un mediu de afaceri atractiv, care să permită afacerilor să se dezvolte, să devină competitive pentru a putea oferi angajaţilor salarii mai bune”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor