Maia Sandu: Dodon se simte umilit de faptul că este controlat de Plahotniuc

Adevăratul stăpân al Moldovei este Plahotniuc ce reprezintă o forţă coruptă, dar care pretinde că este pro-europeană, iar Dodon este pro-Kremlin şi reuşeşte să facă jocul ambilor, şi al lui Putin, şi al lui Plahotniuc, susţine liderul PAS.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu susţine că Moldova a dus lipsă de oameni politici şi guvernanţi, care să fie oneşti, cărora să le pese mai mult de interesul cetăţenilor decât de interesul propriu şi care să fie consecvenţi.

"Chiar şi în prezent adevăratul stăpân al R. Moldova este Vladimir Plahotniuc care ar deţine în subordine o bună parte a instituţiilor statului, deşi şi Igor Dodon şi-ar dori foarte mult “să fie el împăratul”.

Cred că, dacă ar exista o funcţie de împărat al lumii, Igor Dodon şi-ar trimite CV-ul şi acolo. Dar pentru moment Plahotniuc deţine mai multă putere şi acest lucru este foarte clar, de vreme ce o mare parte a instituţiilor statului, dacă nu chiar toate, sunt subordonate lui Plahotniuc. Dar această relaţie pe care o împărtăşesc Dodon şi Plahotniuc îi permite şi lui Dodon să se înfrupte din putere”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă

Liderul PAS menţionează că Dodon se simte umilit de faptul că este controlat de către Plahotniuc şi va încerca să lupte pentru a reduce acest control. La un moment dat unul din doi ar dori să rămână învingător, dar cel mai bine ar fi să nu dureze prea mult această luptă, iar R. Moldova să scape de ambii cât mai curând posibil. “Întrebarea este în ce măsură Kremlinul va dori să-l ajute. (pe Dodon n.r.)”

În opinia Maiei Sandu, declaraţiile pro-Kremlin ale lui Igor Dodon ar putea aduce o dezgheţare de suprafaţă a cooperării moldo-ruse, dar costurile pentru moldoveni vor fi mult mai mari decât beneficiile.

"Interesele Kremlinului în regiune sunt cunoscute şi nu trebuie să ne facem iluzii. Unul dintre punctele pe care le promovează Kremlinul este federalizarea, ceea ce nu vor accepta cetăţenii R. Moldova în comparaţie cu “cei care ne guvernează, aceştia sunt gata să ne vândă destul de ieftin. Evident, raioanele din stânga Nistrului sunt un instrument de influenţă a Kremlinului şi Kremlinul îşi doreşte ca acest instrument să devină mai puternic. Respectiv, federalizarea le-ar permite să-şi atingă acest obiectiv."

Totodată, lideră PAS afirma că "declaraţiile pro-Kremlin ale lui Igor Dodon din ultima perioadă sunt scandaloase şi supărătoare pentru cei de la Bruxelles, dar cel puţin, membrilor Parlamentului European cu care s-a întâlnit recent, le este clar jocul de la Chişinău, pe de o parte, o forţă coruptă, dar care pretinde că este pro-europeană şi promite să apere cursul european de dezvoltare a Moldovei, pe de altă parte, Dodon care este pro-Kremlin şi care reuşeşte să facă jocul ambilor, şi al lui Putin, şi al lui Plahotniuc.”

În acelaşi context, Maia Sandu concluzionează că opoziţia extraparlamentară trebuie, în primul rând, să demaşte acest joc şi toate acţiunile anticetăţeneşti atât ale lui Dodon, cât şi ale lui Plahotniuc şi trebuie să se consolideze, pentru ca să poată să răstoarne această guvernare duală la următoarele alegeri parlamentare.