CSM: Afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă, o diseminare de informaţii tendenţioase la adresa DNA

Susţinerile publice ale lui Sebastian Ghiţă au drept efect dezinformarea opiniei publice şi sunt de natură să afecteze încrederea în actul de justiţie şi de a amplifica nemulţumirile justiţiabililor la adresa DNA, consideră CSM.
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.04.2016

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat marţi că declaraţiile, opiniile şi aprecierile făcute de deputatul Sebastian Ghiţă în spaţiul public, în perioada 29-30 martie, au adus atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii din data de 31 martie 2016 şi au vizat afirmaţiile lansate în spaţiul public în cadrul „Ştirilor” postului B 1 TV din data de 29.03.2016 şi discursul susţinut în şedinţa Plenului Parlamentului României în data de 30.03.2016 de către Sebastian Ghiţă cu privire la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la lipsa de independenţă a acestora, la presupusa divulgare în presă a unor date din dosarul său de către procurorii ce îl aveau în instrumentare, precum şi la funcţionarea sistemului judiciar român în general, precizează CSM.

Potrivit CSM, Inspecţia Judiciară a constatat că susţinerile publice ale deputatului Sebastian Ghiţă nu au fundament şi constituie, în fapt, o diseminare de informaţii tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a procurorilor din cadrul DNA şi să inducă în rândul opiniei publice ideea că activitatea procurorilor se desfăşoară în afara cadrului legal, subminând astfel autoritatea acestora şi aducând atingere independenţei sistemului judiciar.

Inspectorii judiciari au reţinut şi faptul că opiniile deputatului pot reprezenta o modalitate de răspuns la acuzele formulate împotriva sa în dosarul instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, în care are calitatea de inculpat. În acest context, nu poate fi omisă calitatea sa de deputat, întrucât prin susţinerile sale publice s-a indus indirect ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar pe componenta atribuţiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiţiei, în sensul că se instrumentează dosare penale sub influenţa unor factori de natură politică şi nu pe baza probelor aflate la dosar, consideră CSM.

În consecinţă, afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă au drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a DNA şi un impact profund asupra justiţiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a le amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară. Impactul declaraţiilor domnului Sebastian Ghiţă, persoană publică, este unul puternic datorită calităţii sale de deputat, parte a uneia dintre cele trei puteri ale statului de drept, respectiv a puterii legislative, mai arată CSM.

Având în vedere considerentele menţionate, Plenul CSM a constatat marţi că afirmaţiile lui Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Camera Deputaţilor din cadrul Parlamentului României, emise în spaţiul public în datele de 29 şi 30 martie 2016, au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare şi au adus o gravă atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor