Constantin Niţă, pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, a fost pus sub urmărire penală, fiind acuzat că a cerut un comision de 5% pentru a facilita un contract pe bani publici.
Constantin Niţă
Constantin Niţă (Epoch Times România)

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei şi actual deputat, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupţie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Procurorii DNA au dispus, de asemenea, şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie.

Spre deosebire de colegul său de Parlament, Sebastian Ghiţă, a cărui cauţiune a fost stabilită la suma record de 13 milioane de euro, Niţă va trebui să depună o cauţiune de numai 150.000 lei pentru a rămâne în libertate.

Acuzaţiile

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2013, Constantin Niţă, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul ministrului.

În consecinţă, la data de 21.07.2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Constantin Niţă, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de ministru, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin, arată procurorii.