Departamentul de Stat al SUA: Voiculescu, Ghiţă şi Ponta au atacat presa care îi critica

Departamentul american de Stat publică anual un raport consacrat situaţiei drepturilor omului în lume. România a fost criticată pentru corupţie, încălcarea drepturilor romilor şi deţinuţilor, pentru discriminare, dar şi pentru nerespectarea libertăţii presei şi abuzarea copiilor prin muncă.
(PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
14.04.2016

O serie de politicieni, printre care patronul Antenelor Dan Voiculescu, patronul România TV Sebastian Ghiţă şi fostul premier Victor Ponta au atacat anul trecut presa care îi critica, afirmă Departamentul american de Stat în raportul privind Drepturile Omului, citat de News.ro.

"Mass media controlată de politicienii Dan Voiculescu (...) şi Sebastian Ghiţă ar fi atacat în mod repetat jurnaliştii care scriu despre afacerile lor, despre activităţile guvernamentale orientate împotriva lor. Cei doi oameni politici deţin posturi de televiziune şi de radio care găzduiesc majoritatea talk-show-urilor în care apar membri ai coaliţiei de guvernare", atrage atenţia Departamentul de Stat.

La rândul său, fostul premier Victor Ponta este acuzat că a lansat mai multe insulte şi acuzaţii nedovedite în conferinţele sale de presă şi pe reţeaua de socializare la adresa jurnaliştilor şi presei.

"El a acuzat jurnalişti de la publicaţii precum Ziare.com, Hotnews, Gândul şi România Liberă că sunt membri ai serviciilor de informaţii, că sunt plătiţi cu bani murdari sau că se eschivează de la plata taxelor. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor consideră că Ponta a încercat să submineze credibilitatea reporterilor independenţi şi să îi intimideze", se arată în raport.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au existat o serie de posibile nereguli. Pe de o parte, faptul că cetăţenii au putut vota în afara localităţii de reşedinţă a permis partidului aflat la guvernare să crească artificial numărul de sufragii în unele sate izolate, au spus o parte dintre observatorii electorali citaţi de Departamentul de Stat.

Pe de altă parte, la secţiile de vot din străinătate s-au format cozi lungi, iar mii de oameni nu au putut vota, ceea ce a dus la proteste de amploare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor