CSM acuză presa de subminare a autorităţii sistemului judiciar

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţine că unele declaraţii apărute în presă privind activitatea DNA şi a procurorilor anticorupţie în dosarul Sorin Alexandrescu au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei. Comentariile făcute, prin natura lor, au avut ca rezultat subminarea autorităţii sistemului judiciar în ansamblul său, scrie miercuri EVZ.
Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.11.2013

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că unele declaraţii apărute în presă privind activitatea DNA şi a procurorilor anticorupţie în dosarul Sorin Alexandrescu au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei. Comentariile făcute, prin natura lor, au avut ca rezultat subminarea autorităţii sistemului judiciar în ansamblul său, scrie miercuri EVZ.

CSM a analizat marţi rezultatele verificărilor întreprinse de Inspecţia Judiciară referitor la declaraţiile făcute prin intermediul postului de televiziune Antena 3, dar şi a unor publicaţii online.

"Luând în considerare toate aceste aspecte, Plenul CSM a decis că cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Secţia pentru procurori a Consiliului este întemeiată şi, în consecinţă, a procedat la admiterea acesteia", reiese dintr-un comunicat al CSM.

Secţia a decis să facă solicitarea ca urmare a promovării, începând din data de 25 iulie, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, a unor declaraţii care sunt de natură a aduce atingere independenţei justiţiei. Este vorba despre diverse mesaje cu ”caracter denigrator la adresa procurorilor anticorupţie, a instituţiei DNA şi a sistemului judiciar în ansamblu, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu, în sensul evident de a discredita profesional şi instituţional şi de a acredita ideea unei comenzi politice în legătură cu o anchetă penală aflată în derulare, în care instituţia Antena 3 are calitatea de inculpat, şi de a submina atât prin limbaj, cât şi prin atitudine, autoritatea judecătorească ca putere a statului consacrată constituţional”, reiese din comunicat.

Potrivit verificărilor efectuate, declaraţiile respective inoculează ideea de implicare a politicului în justiţie şi crează suspiciuni în rândul opiniei publice referitor la independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA.

"Prin astfel de afirmaţii, care reprezintă o deformare evidentă a realităţilor de fapt, s-a indus în mod indirect ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar fi instrumentat dosarul penal la solicitarea preşedintelui României, într-un alt cadru decât cel legal prevăzut de legislaţia penală. Or, acreditarea ideii că magistraţii nu respectată legea, fiind doar executanţii unor comenzi politice, nefiind independenţi, are drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care în mod legitim orice persoană le aşteaptă de la magistraţii cărora le încredinţează apărarea drepturilor sale", mai spune sursa citată.

În urma verificărilor s-a stabilit că jurnaliştii au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare prevăzute în dispoziţiile articolului 10 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

"Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti", se arată în comunicatul DNA.

Secţia de procurori a dispus şi sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului referitor la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a mai multor prevederi din cuprinsul Codului de reglementare a audiovizualului.

Plenul CSM a constatat că, prin decizia din 10 septembrie a Consiliului Naţional al Audiovizualului, postul Tv Antena 3 a fost amendat cu 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor din Legea audiovizualului.

”În cuprinsul deciziei, se precizează că '(...) în perioada 17 iulie - 01 august 2013, postul de televiziune 'Antena 3' a difuzat o serie de emisiuni informative şi de dezbateri ce au avut în prim-plan evenimentele judiciare referitoare la extinderea cercetărilor asupra persoanei juridice S.C. 'Antena 3' S.A, pentru presupuse fapte de complicitate la infracţiunea de şantaj, pentru care este anchetat directorul S.C. 'Antena Group' S.A., precum şi audierea, în calitate de martori, a unor persoane, în acest caz. În acest context, în cadrul acestor emisiuni au fost abordate subiecte referitoare la activitatea procurorilor DNA, a CSM, a preşedintelui Consiliului, precum şi a sistemului judiciar, în ansamblul său”, se susţine în comunicat.

Cazul Alexandrescu

DNA a anunţat, la începutul lunii octombrie, trimiterea în judecată a fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, a şefului Antena Grup, Sorin Alexandrescu, Cameliei Voiculescu şi a lui Şerban Pop în dosarul "Şantajul RCS- RDS". Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, sunt cercetaţi pentru complicitate la şantaj. Alături de aceştia, a fost trimis în judecată şi fostul şef ANAF, Şerban Pop.

Conform unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată şi persoanele juridice Antena 3 S.A., Antena TV Group S.A., precum şi Intact Publishing S.R.L., în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la şantaj.

Procurorii susţin că "în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat".

"În mod concret, inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi", se arată în comunicatul DNA.

"Informaţiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop Şerban, preşedinţe al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF", se arată în rechizitoriul procurorilor.

"În perioada menţionată, inculpatul Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăsurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate. Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuţii şi îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin şi indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia – Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica, despre stadiul acţiunilor de şantajare şi despre poziţia părţii vătămate", se precizează în rechizitoriu.

Sorin Alexandrescu, directorul general Antena TV Group, susţine că dosarul său a fost ''fabricat pe declaraţii mincinoase'' pentru ''a acoperi una dintre cele mai grave fapte de corupţie din fotbalul românesc''.

''Am aflat astăzi (2 octombrie - n.r.), nu de la DNA cum ar fi fost normal, ci din presă, că am fost trimis în judecată pentru aşa-zisul dosar de şantaj. Acest dosar a fost fabricat pe declaraţii mincinoase pentru a acoperi una dintre cele mai grave fapte de corupţie din fotbalul românesc. Trimiterea în judecată s-a produs după ce DNA mi-a refuzat în mod vădit orice drept la apărare, acţionând unilateral şi discreţionar cu scopul de a compromite cel mai important trust media din România. Alături de mine au fost trimişi în judecată fondatorul, acţionarii şi cele mai importante companii ale grupului: TV Antena Group, Antena 3 SA, Intact Publishing. Este evident că modul în care a fost instrumentat acest dosar nu trebuia să permită dreptul la apărare nici mie, nici celorlalte persoane puse sub acuzaţie'', a precizat Alexandrescu într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor