CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul Antena 3: emisiunile pun presiune pe procurori

Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM (Epoch Times România)
Epoch Times România
26.07.2013
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, consideră că afirmaţiile făcute în emisiunile postului TV Antena 3 şi pe unele publicaţii online pun presiune pe procurorii anticorupţie şi lezează indepenedenţa justiţiei. Din această cauză, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul Antena 3.

Reamintim că CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce postul Antena 3 a fost pus sub urmărire penală în dosarul şantajului RCS&RDS.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A., pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în dosarul în care sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu, George Matiescu, SC Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL.

Procurorii susţin că în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, ameninţându-l că va da în vileag fapte presupuse compromiţătoare pentru acesta şi dacă refuză va fi realizată o anchetă jurnalistică.
"Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către Intact Publishing SRL şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului", au mai arătat procurorii.
Totodată, pe posturile TV ale Antena TV Group a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată.
"Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 şi pe cele aparţinând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată", se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii DNA au adus la cunoştinţa SC Antena 3 SA acuzaţiile.
Joi dimineaţa s-au prezentat la sediul DNA directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, care conduce Grupul de Investigaţii Politice (GIP), precum şi Şerban Pop, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), toţi citaţi în dosarul de şantaj.
Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică au declarat cu ocazia audierilor joi la sediul DNA că au fost citaţi în calitate de martori în dosarul în care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.
După audierile de la DNA, s-a început urmărirea penală faţă de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, în dosarul de şantaj în care este implicat şeful Antena TV Group, Sorin Alexandrescu. Şerban Pop este pus sub urmărire penală deoarece a folosit, în orice mod, direct sau indirect, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori a permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de foloase pentru altul, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor