Emilia Şercan: Un procent de lucrări plagiate de circa 20% ar fi devastator pentru Academia SRI

S-a dat startul operaţiunii de salvare a Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI, aşa-zisa "fabrică de plagiate" a Serviciului, este concluzia la care a ajuns jurnalista Emilia Şercan.
Emilia Şercan (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.07.2016

Cei nouă care au făcut cereri de renunţare la titlul de doctor au făcut-o pentru a scăpa de eticheta de plagiatori însă şi pentru un alt motiv, dincolo de acesta - salvarea Şcolii Doctorale a Academiei SRI, a scris sâmbătă seară, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

"Cererile au fost depuse în zilele de 3, 4 şi 7 martie. În zilele de 5 şi 6 a fost weekend. Este greu de crezut că tuturor celor nouă plagiatori le-a trecut prin cap exact, dar exact în aceeaşi perioadă de timp să facă cereri de renunţare la titlu. Este evident că li s-a cerut asta, şi este la fel de evident că doar Serviciul Român de Informaţii (SRI) putea să le ceară asta.

Încă un argument care îmi întăreşte convingerea că cei nouă au renunţat la cererea SRI - faptul că printre ei se află şi Mihai Tudose, care nu a fost coordonat de Oprea, dar despre care Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a scris că a plagiat.

De unde se vede că ordonanţa lui Ponta [OUG care permite renunţarea la titlul de doctor - n.r.] este utilă şi unor fabrici de plagiate, nu doar pe persoană fizică", a declarat Emilia Şercan, cea care i-a deconspirat pe cinci dintre cei nouă presupuşi plagiatori.

Jurnalista a explicat că una este ca CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) să dea două, trei verdicte de plagiat la Academia Naţională de Informaţii a SRI, şi alta e să dea peste 10 dintr-un total de 68 de titluri acordate.

"Un procent de lucrări plagiate de circa 20% ar fi devastator pentru ANI a SRI. Oricum ar fi, eu sper ca ministrul Educaţiei să ceară o anchetă la această şcoală doctorală şi la toate celelalte despre care s-a scris că au acordat titluri în baza unor lucrurări plagiate.

Şi un ultim lucru - având în vedere cele scrise mai sus, eu una nu cred că Loredana Radu, nepoata lui Oprea şi avocata lui Ponta, a dat de capul ei în judecată Ministerul Educaţiei ca să îl zorească să emită normele de aplicare pentru renunţarea benevolă la doctorat", a precizat Emilia Şercan.

Cei nouă presupuşi plagiatori care au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat sunt: fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de Interne Gabriel Oprea şi Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu.

Emilia Şercan a scris în exclusivitate despre Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana Radu, Adela Popescu (Neagu) şi Mihai Stănişoară, toţi coordonaţi de generalul Gabriel Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor