CSA a modificat normele privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor

Epoch Times România
17.08.2012

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat proiectul de norme privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor, care comasează şi modifică două dintre normele în vigoare.

Potrivit CSA, acest act normativ comasează şi modifică două dintre normele în vigoare, respectiv cele legate de autorizarea asigurătorilor şi de dobândirea calităţii sau renunţarea la calitatea de acţionari semnificativi la asigurători(reasigurători, persoane juridice române.

"Noul act normativ anticipează trecerea la cerinţele legislaţiei europene referitoare la autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor, sub noul regim de solvabilitate. Acesta este un prim pas pentru adaptarea la legislaţia europeană în domeniu, respectiv Directiva 2009/138)CE", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, într-un comunicat.

Potrivit lui Buzoianu, Consiliul CSA a considerat că era mai mult decât necesară o astfel de abordare şi a stabilit drept obiectiv pentru noua normă creşterea responsabilităţii conducerii administrative şi executive a asigurătorilor, cu accent pe laturile calitative privind cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească un asigurător, încă de la înfiinţare cât şi pe parcursul funcţionării acestuia.

"De asemenea, fără a se renunţa la exigenţele privind furnizarea de informaţii şi documente, s-a avut în vedere şi reducerea birocraţiei specifice procesului de autorizare a asigurătorilor", a mai spus preşedintele CSA.

Proiectul de norme aprobat de Consiliul CSA este structurat în şase capitole, cu secţiuni care urmează cronologic etapele înfiinţării ca asigurător şi, apoi, funcţionarea ca societate de asigurări.

Procedura de autorizare a fost simplificată în mod semnificativ, întrucât toate documentele pentru aprobare sunt enumerate în anexe, la norme, iar declaraţiile pentru acţionari şi persoane semnificative au fost comprimate într-o singură declaraţie pe proprie răspundere.

Totodată, noul act normativ prevede introducerea pregătirii profesionale obligatorii pentru anumite categorii de personal ale unui asigurător, care urmează a se realiza printr-un program POS DRU.

CSA precizează că noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor