Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată s-a redus în trimestrul doi cu 2,5%

Epoch Times România
16.08.2012

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată s-a redus în trimestrul doi cu 2,5%, la 293 milioane euro, electronicele şi teelcom având o creştere uşoară, în timp ce piaţa electrocasnicelor mici şi pe cea a electrocasnicelor mari a avut cel mai mare declin, potrivit GfK.

Vânzările bunurilor de folosinţă îndelungată au fost mai mici la nivelul semestrului cu 1,7%, de 592 milioane euro, compartiv cu perioada anterioară de referinţă.

"Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România îşi continuă tendinţa descendentă. Cel de-al doilea trimestru al lui 2012 a avut evoluţii diferite în cadrul GfK TEMAX, cu creşteri, dar şi cu scăderi. Cumulând, valoarea înregistrată de sectoarele monitorizate a fost cu 2,5% sub cea din T2 2011. S ingurul sector care a înregistrat o creştere de două cifre (19,2%) faţă de T2 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor şi cel de telecom au crescut uşor, în timp ce piaţa de IT şi cea de imprimante şi multifuncţionale au fost în scădere. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat pe piaţa electrocasnicelor mici şi pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urmă înregistrând o rată de scădere de două cifre", se arată într-un comunicat al firmei de analiză GfK.

Vânzările de vară au fost foarte bune pentru produsele foto, situaţie reflectată într-o creştere de 19% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale rămâne stabilă în jurul valorii de 7 milioane euro în al doilea trimestru, înregistrând
o uşoară scădere de 2,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Această performanţă a fost asigurată de creşterea pieţei de
multifuncţionale laser cu precădere în segmentul de consumatori casnici.

"Mediul politic instabil, dar şi recesiunea în multe ţări din zona euro au contribuit la încetinirea ritmului de creştere a economiei româneşti, situaţie resimţită în mod considerabil şi pe piaţa electrocasnicelor mici. Cu o scădere în valoare de 9% în euro, piaţa electrocasnicelor mici a ajuns în al doilea trimestru al anului curent la 22 milioane de euro, faţa de 24 milioane de euro în T2 2011. Principalele categorii care au contribuit la acest declin cu o creştere negativă de două cifre au fost unele dintre cele mai mari pieţe de electrocasnice mici cum ar fi aparatele pentru prepararea alimentelor, aspiratoarele şi aparatele pentru îndepărtarea părului corporal şi facial (masculin şi feminin)", se precizează în comunicta.

În cel de-al doilea trimestru, vânzările de electronice au crescut cu aproximativ 3%, ajungând la 58 milioane euro. Creşteri semnificative ale vânzărilor s-au înregistrat pentru principalul declanşator al creşterii pe piaţa de electronice – televizoarele cu ecran plat.

De asemenea, valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a înregistrat în al doilea trimestru o uşoară creştere de 0,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, însumând 43 milioane euro. Telefoanele inteligente continuă creşterea în vânzări şi reuşesc să aducă pe un trend ascendent valoarea sectorului Telecom.

Sectorul IT a înregistrat o scădere de 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând o valoare de 84 milioane de euro. Monitoarele şi Desk Computers au înregistrat scăderi de 2 cifre, în timp ce laptopurile au fost foarte aproape de aceeaşi valoare atinsă în T2 2011.

"Starul de la graniţa dintre sectoarele IT şi Telecom - tabletele - au reuşit să stabilească şi în acest trimestru echilibrul pe această piaţă datorită avantajelor oferite consumatorului: mobilitate, flexibilitate şi o interfaţă prietenoasă", potrivit analizei.

Sectorul electrocasnicelor mari ocupă în continuare a doua poziţie în categoria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 10 milioane euro peste valoarea din primul trimestru, dar cu 10% mai puţin faţă de trimestrul de referinţă 2011.

"Este important de menţionat impactul ratei de schimb pe această piaţă - în timp ce în euro sectorul scade cu 10%, în lei scăderea pe sector a fost de doar 3%. Raportat la moneda naţională unele categorii precum cuptoare, maşini de spălat vase, congelatoare şi plite au arătat creşteri. În cadrul sectorului evoluţiile au fost dintre cele mai diverse; dacă cele mai mari pieţe de electrocasnice mari au înregistrat scăderi de două cifre, segmentele în dezvoltare precum cuptoarele, plitele, maşinile de spălat vase şi uscătoarele au scăzut doar cu puţin valoarea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în euro. (...) Consumatorii pierd din încredere şi din dispoziţia de a cumpăra, fiind mai reţinuţi în a achiziţiona electrocasnice mari în această perioadă a anului", se mai spune în analiză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor