Scumpierea gazelor nu va duce la creşterea preţului gigacaloriei în Bucureşti
Majorarea preţului la gaze convenită cu Fondul Monetar Internaţional nu va duce la scumpirea gigacaloriei în Bucureşti, a declarat, joi, Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
”Efecte în piaţă nu am constatat. Nu va creşte preţul gigacaloriei în Bucureşti din cauza creşterii preţului la gaze”, a susţinut Rodin Traicu, în cadrul conferinţei "Siguranţa în aprovizionarea cu energie şi resurse energetice a României", organizată de Focus Energetic.
El a explicat motivul pentru care s-a convenit cu FMI scumpierea gazelor cu 5% pentru populaţie din septembrie şi cu 10% pentru consumatorii industriali.
”În cele două ierni care au trecut, companiile furnizoare de gaze naturale au trebuit să facă faţă unui consum mai mare decât cel previzionat. În momentul în care a fost un deficit masiv de gaze în iarna trecută, având în vedere creşterea consumului de gaze, date fiind condiţiile climaterice deosebite şi lipsa de pregătire pentru un astfel de vârf de sarcină, companiile au fost obligate să achiziţioneze gaze de import la nişte preţuri mai mari. Au cumpărat la preţ mai mare şi au vândut la preţ reglementat. Diferenţa de preţ s-a constituit ca pierdere la companiile respective. Au cerut recunoaşterea acestor diferenţe de preţ în preţul reglementat de ANRE, ceea ce nu s-a întâmplat, şi, atunci, la discuţiile purtate cu Fondul Monetar Internaţional au cerut ca aceste diferenţe de preţ să fie recunoscute în viitor”, a declarat Rodin Traicu.
Şeful misiunii FMI a anunţat, marţi, că s-a agreat cu Executivul creşterea de la jumătatea lunii septembrie a preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici cu 5% şi pentru cei industriali cu 10%.
Erik de Vrijer a precizat că majorarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici cu 5% din septembrie nu reprezintă o devansare a calendarului de liberalizare a preţului la gaze, ci transferul creşterii costurilor de la producători. „Foile de parcurs pentru gaz şi electricitate nu au fost devansate. Am convenit data trecută cu Guvernul că acordul rămâne aşa cum am agreat iniţial. Totuşi, în ultimii câţiva ani există un mecanism în România că, dacă pentru producători preţurile cresc, există o formulă care arată cum această creştere de costuri va trece în preţul de vânzare cu amănuntul. Această formulă nu a fost aplicată. Aşa că există aici un bagaj dificil în ajustarea preţului la gaze la ceea ce ar fi trebuit să fie preţul dacă mecanismul actual ar fi fost aplicat”, a spus Erik de Vrijer.