CRP, de Ziua Presei: Mass-media trebuie să se relanseze prin jurnalism creativ şi management inspirat

Mesajul Clubului Român de Presă (CRP) cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, 3 mai relevă faptul că jurnalismul creativ şi managementul inspirat trebuie să fie căile de relansare ale mass-media româneşti.
Ziare afişate pe un stand de ziare la 28 noiembrie 2012 în Londra, Anglia. (Dan Kitwood / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
03.05.2013

Mesajul Clubului Român de Presă (CRP) cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, 3 mai relevă faptul că jurnalismul creativ şi managementul inspirat trebuie să fie căile de relansare ale mass-media româneşti.

"Invocarea în continuare a «crizei», după câţiva ani nefaşti pentru presă, este un drum înfundat, o abordare negativă şi folosirea să nu poate fi o scuză pentru incapacitatea de a găsi soluţii de redresare, altele decât tăierile de costuri. Jurnalismul din România trebuie să redevină acum, nu într-un viitor nedefinit, o forţă şi această stare de fapt trebuie să consacre prin recunoaşterea şi stimularea valorilor individuale, respectarea normelor etice şi a relaţiilor contractuale", se subliniază în mesajul asociaţiei profesionale de presă.

Reprezentanţii CRP susţin că "sprijinul din partea autorităţilor, acordat în spiritul şi după regulile europene este util, pentru că predictibilităţile financiare şi legislative sunt cele care fac ordine într-un mediu economic încă fragil".

În plus, ei mai consideră că "dincolo de constrângerile realităţii, libertatea de exprimare trebuie apărată prin toate mijloacele decente şi administrată inteligent" şi că "excesele" făcute în numele libertăţii de exprimare "nu se justifică, după cum şi limitările sunt abuzive".

Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei, la 23 decembrie 1993.

Propunerea a fost făcută la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor