Croaţia cere Serbiei să trimită refugiaţii în România

Premierul Croaţia, Zoran Milanovici, a cerut, marţi, Serbiei, să trimită refugiaţii spre România şi Ungaria, Zagrebul fiind depăşit de numărul mare de persoane care au intrat pe teritoriul său în ultimul timp, după terminarea gardului de la frontiera ungaro-sârbă, scriu jurnaliştii de la euractiv.ro.
Europa asediată de refugiaţi (Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.09.2015

Premierul croat Zoran Milanovici a cerut, marţi, Serbiei, să trimită refugiaţii spre România şi Ungaria, Zagrebul fiind depăşit de numărul mare de persoane care au intrat pe teritoriul său în ultimul timp, după terminarea gardului de la frontiera ungaro-sârbă, scriu jurnaliştii de la euractiv.ro

Primul ministru croat susţine că Zagrebul este în continuare pregătit să preia refugiaţi, dar a transmis un mesaj foarte clar autorităţilor de la Belgrad: "Trimiteţi-i în Ungaria şi România", potrivit Donau Kurier.

Ungaria a finalizat recent gardul de la graniţa cu Serbia, îngreunând accesul refugiaţilor pe teritoriul său pe aşa-numita rută balcanică, astfel că aceştia au decis să se îndrepte spre Croaţia pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene. În doar şase zile, circa 35.000 de refugiaţi au ajuns în Croaţia.

Deşi croaţii au fost de acord iniţial să primească refugiaţi, fie în tranzit fie pentru a-i găzdui, afluxul din ultimele zile a fost peste puterile autorităţilor, provocând, totodată, tensiuni între Croaţia şi Serbia.

Presa locală titrează că, numai în noaptea de luni spre marţi, peste 5.000 de refugiaţi au intrat în Serbia din Macedonia, pe la punctul de frontieră Preşevo, din sud. Oficialii sârbi se aşteaptă ca şi în zilele următoare să sosească un număr mare de refugiaţi.

Blocadă la graniţa sârbo-croată

După ridicarea gardului de la graniţa cu Ungaria, Belgradul a decis să-i transporte pe refugiaţi până la frontiera cu Croaţia. Zagrebul a decis să închidă şapte puncte de trecere a frontierei şi a interzis circulaţia camioanelor pe la punctul de frontieră Bratovci-Bajakovo, pentru a determina autorităţile sârbe să nu mai transporte refugiaţii la graniţă.

Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat, pentru postul de televiziune RTL, că ţara sa este pregătită să închidă circulaţia pentru toate vehiculele la punctul de frontieră Bajakovo-Batrovci, singurul de altfel rămas deschis între Serbia şi Croaţia.

În replică, premierul sârb, Aleksandar Vucici, a afirmat că „vom fi obligaţi să ne protejăm ţara prin mijloace legale, în cazul în care Croaţia nu ridică blocada”.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor