Criza refugiaţilor: Slovenia se pregăteşte să ridice un gard la frontieră

Slovenia a început miercuri să construiască unele bariere la frontiera sa cu Croaţia. Premierul sloven a oferit asigurări că graniţa va rămâne deschisă.
Refugiaţii stau în faţa unei bariere la graniţa sârbo-ungară, în apropiere de satul Hordos din Serbia, 15 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2015

În satul sloven Veliki Obrez, situat în apropierea graniţei cu Croaţia, au sosit în dimineaţa zilei de miercuri, mai multe camioane care transportau garduri de sârmă, la o zi după ce guvernul sloven a declarat că va începe să ridice bariere pentru a controla fluxul de refugiaţi.

La faţa locului a sosit un număr mare de soldaţi şi poliţişti, unii păzind echipamentele de construcţie, conform unei surse Reuters.

Slovenia este cea mai mică ţară pe o rută majoră folosită de refugiaţii care se îndreaptă spre nordul Europei – destinaţia finală fiind Germania.

Aproximativ 180.000 de oameni, mulţi fugind din calea războaielor din Siria şi Afganistan, au pătruns în statul muntos de la mijlocul lunii octombrie, după ce Ungaria a ridicat garduri cu sârmă la graniţa cu Croaţia şi a forţat refugiaţii să se îndrepte spre vecinul său vestic.

Premierul sloven Miro Cerar a declarat marţi că graniţa va rămâne deschisă şi că acel gard va ajuta la controlarea fluxului de oameni care intră în ţară.

El a adăugat că ţara sa nu dispune de resursele necesare adăpostirii unui număr mare de imigranţi în timpul perioadei de iarnă.

Aproximativ 175 de poliţişti din alte state UE au sosit în Slovenia pentru a întări forţa locală, în timp ce alţii 100 sunt aşteptaţi să sosească în următoarele două săptămâni.

Zeci de mii de imigranţi s-au îmbarcat într-o călătorie periculoasă din Turcia spre Europa în ultimele câteva luni, mulţi dintre ei fugind de conflictele armate din Orientul Mijlociu, în timp ce alţii au venit din Africa. Apropierea iernii nu a dus la o reducere a fluxului de refugiaţi.

Liderii europeni şi africani se vor întâlni miercuri în Malta pentru a discuta despre problema migranţilor, Uniunea Europeană sperând că un ajutor financiar promis uneia dintre cele mai sărace ţări din lume va ajuta la descurajarea altor persoane să se îndrepte spre Europa.

În plus, Uniunea Europeană va participa duminică la un summit al liderilor mondiali în Turcia şi acolo va încerca să determine participanţii să recunoască criza refugiaţilor ca fiind o problemă globală ce are nevoie de un răspuns global, a declarat marţi un oficial UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor