Criza politică din Italia reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Europa (revista presei)

Situaţia politică din Italia, unde premierul Mario Monti a anunţat demisia sa iminentă, iar Silvio Berlusconi a spus că este pregătit să revină la conducerea ţării, precum şi îngrijorarea pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la această criză de guvern se află luni în atenţia principalelor publicaţii din peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
10.12.2012

Situaţia politică din Italia, unde premierul Mario Monti a anunţat demisia sa iminentă, iar Silvio Berlusconi a spus că este pregătit să revină la conducerea ţării, precum şi îngrijorarea pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la această criză de guvern se află luni în atenţia principalelor publicaţii din peninsulă.

'Monti este îngrijorat pentru situaţia ţării, dar nu putea să nu îşi dea demisia', titrează La Repubbica de la Roma, care scrie că actuala criză politică din Italia deschide scenarii imprevizibile pentru viitorul ţării şi pentru viitorul politic al lui Mario Monti, persoana care a redat credibilitate Italiei, în ultimele 13 luni, la nivel european şi mondial, după 'prăpastia' în care căzuse ţara, din cauza 'agoniei' ultimului guvern condus de Berlusconi, până în noiembrie 2011, când a fost înlocuit de executivul format din tehnocraţi şi condus de 'respectabilul' profesor de economie Mario Monti.

'Berlusconi: Monti are datoria să-şi dea demisia', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că decizia premierului Mario Monti de a-şi da demisia a fost comentată cu răceală de fostul premier, care a spus că consideră 'terminată experienţa guvernului format din aşa-numiţii tehnocraţi'.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, şeful guvernului italian, Mario Monti, s-a simţit 'indignat' din cauza declaraţiilor făcute vineri de Angelino Alfano, secretarul general al partidului lui Berlusconi (Poporul Libertăţii, PdL, de centru-dreapta), după ce PdL a decis să nu voteze un proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor publice din politică.

Sâmbăta trecută, Mario Monti îi declarase preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, că intenţionează să-şi prezinte demisia 'irevocabilă', odată aprobată legea stabilităţii bugetare, la sfârşitul lunii decembrie. Premierul italian a făcut acest anunţ când pieţele financiare mondiale erau închise, pentru a evita reacţiile intempestive ale acestora, comentează principalul cotidian milanez.

Italia s-a angajat pe drumul unor reforme importante în anul 2012, pieţele financiare au reacţionat pozitiv până în prezent, cu toate că au manifestat îngrijorare după evenimentele de săptămâna trecută, dar 'ce se va întâmpla în această săptămână?', se întreabă cotidianul milanez menţionat, care consideră 'important' ca Roma să continue procesul de reforme în interesul Italiei şi al zonei euro în general.

Dar Berlusconi este convins că, după 20 de ani de activitate politică, după zece ani în fruntea guvernului şi o carieră importantă ca antreprenor, este 'cea mai potrivită persoană pentru a-i convinge pe italieni că este un lider de încredere'. Berlusconi vrea să creeze o nouă alianţă cu partidul populist de dreapta Liga Nordului şi îl invită pe tânărul primar al Florenţei, Matteo Renzi, din Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) să treacă de partea PdL: 'Dacă Renzi, un adevărat liberal, va dori să vină cu noi, trebuie să ştie că uşa este deschisă pentru el', a declarat Berlusconi duminică, declaraţie preluată de publicaţia amintită.

Întreaga lume politică din Italia este în agitaţie după decizia lui Berlusconi de a candida din nou, pentru a şasea oară, la viitoarele alegeri legislative, programate în Italia în primăvara anului 2013. Liderul partidului Uniunea de Centru (UDC), Pierferdinando Casini, a declarat că Monti 'reprezintă politica serioasă, iar societatea civilă şi moderată din Italia nu se resemnează în faţa populismului berlusconian'. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, lider al partidului de dreapta 'Viitor şi Libertate pentru Italia' ( 'Futuro e Liberta per l'Italia', FLI), în cursul unui interviu acordat duminică seară postului public de televiziune Rai Unu, a declarat că 'Berlusconi ştie că a pierdut deja alegerile', relatează Corriere della Sera.

'Europa este îngrijorată din cauza crizei politice din Italia', titrează La Stampa din Torino, care scrie că preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a comentat decizia lui Berlusconi de a candida, într-un interviu acordat agenţiei ANSA, în care a precizat: 'UE are nevoie de stabilitate, iar Berlusconi nu înseamnă stabilitate. Multe dintre actualele probleme ale Italiei reprezintă rezultatul celor zece ani în care Berlusconi a fost premier. Revenirea lui Berlusconi în politica activă mi se pare un joc politic, strâns legat de interesele sale personale, care nu pun Italia în prim plan'. Schultz a adăugat: 'Nu pot să cred că, după un an de guvern Monti şi după toate eforturile făcute de Italia, italienii vor uita cine a fost la conducerea ţării înaintea lui Mario Monti'. Cuvintele lui Schultz au provocat reacţia PdL, care l-a acuzat pe preşedintele Parlamentului European de a fi 'pătat premiul Nobel pentru pace acordat UE'.

'Il Cavaliere îl atacă pe Monti şi îl vrea alături pe Renzi', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că Berlusconi este convins că experienţa guvernului tehnocrat al lui Mario Monti a dat numai rezultate negative, pe toate fronturile. 'Ţara a căzut în recesiune şi nu poate continua cu aceste politici bazate pe deciziile Germaniei', a declarat Berlusconi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor