Succesul alegerilor primare de centru-stânga şi vitalitatea democraţiei italiene (revista presei)
alte articole
Marele succes al alegerilor primare ale coaliţiei de centru-stânga din Italia, la care au participat duminică peste 2,8 milioane de alegători, care l-au confirmat, cu peste 61% din voturi, pe secretarul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Bersani: Renzi este o resursă a PD', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, după alegerile primare, PD 'zboară' în toate sondajele din Italia şi ajunge la peste 34% din intenţiile de vot. 'A fost o splendidă pagină de democraţie şi o frumoasă aventură: viitoarea aventură este guvernul, care va trebui să marcheze o schimbare majoră. Acum începem să pregătim programul de guvern', a declarat Bersani, într-un interviu acordat luni postului public de televiziune Rai Unu.
Bersani a mai precizat că punctele centrale ale programului PD vor fi piaţa muncii, politica socială şi o taxă asupra marilor patrimonii imobiliare. Secretarul PD a mai asigurat că va continua să susţină 'în mod leal politica de credibilitate internaţională şi de rigoare impusă în ultimul an de guvernul lui Mario Monti'. În ultimele sondaje difuzate luni în Italia, PD a ajuns la 34,6% din intenţiile de vot, în timp ce mişcarea populistă a comicului Beppe Grillo, Movimento 5 Stelle, este la 16,3%, iar partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a coborât la circa 15% din intenţiile de vot ale italienilor (obţinuse peste 37% la ultimele alegeri legislative, în 2008), precizează principalul cotidian roman.
Viitorul guvern italian 'va trebui să se bazeze pe tineri şi pe ideile lor noi', a mai spus Bersani, care l-a invitat pe tânărul primar din Florenţa, Matteo Renzi, pe care l-a învins la balotajul de duminică, să sprijine PD, 'cu energia şi prospeţimea sa, care reprezintă o mare resursă pentru partid şi pentru politica italiană'. Primarul Florenţei, Matteo Renzi, a răspuns că îl va sprijini pe Bersani, 'ca primar şi ca membru al PD', relatează La Repubblica.
'Bersani: Şi acum, guvernul', titrează La Stampa din Torino, care scrie că succesul alegerilor primare de centru-stânga din Italia s-a bucurat de un mare spaţiu în presa din străinătate, care urmăreşte cu interes evoluţia politicii interne italiene.
Principalul cotidian torinez publică marţi o revistă a presei internaţionale asupra rezultatului alegerilor primare de centru-stânga din Peninsulă. La Londra, BBC a scris pe site-ul său de ştiri că 'Bersani a promis crearea de noi locuri de muncă şi mari schimbări în politica italiană, dar nu va putea face acest lucru fără sprijinul lui Matteo Renzi, care a devenit vocea tinerei generaţii italiene'. Săptămânalul german Die Zeit scrie că 'Bersani are bune posibilităţi, la viitoarele alegeri legislative din Italia, din primăvara anului 2013, să devină succesorul actualului premier, Mario Monti, şi va putea continua măsurile de austeritate impuse de acesta, în vederea depăşirii crizei economice'. În Franţa, Le Monde scrie că 'Bersani va trebui să rezolve acum problema alianţelor, pentru a putea guverna Italia, dar marele succes al alegerilor primare de centru-stânga şi marea participare la vot a italienilor transformă ipoteza unui guvern Monti-bis într-una foarte dificilă'. Cotidianul francez mai scrie că scenariul politic italian este neclar, din cauza confuziei care domneşte în PdL, partidul de centru-dreapta fondat de fostul premier italian, Silvio Berlusconi. În Spania, El Pais se referă la 'Uraganul numit Matteo Renzi', dar recunoaşte victoria netă, clară şi transparentă a lui Pierluigi Bersani.
'Lui Berlusconi îi pare bine că Renzi a pierdut alegerile primare de centru-stânga', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano, de la Roma, care scrie că fostul şef al guvernului italian se gândeşte să candideze din nou la funcţia de premier, lansând un nou partid de dreapta, care se va numi, probabil, 'Forza Italia 2.0', fiind aproape sigur că îl va putea bate pe Bersani, despre care a spus că este 'un triumf al birocraţiei şi al aparatului vechiului partid comunist italian'. Dacă ar fi câştigat Matteo Renzi, Berlusconi nu ar fi avut curajul să candideze, deoarece nu ar fi putut să îşi permită să înfrunte dezbaterile televizate cu un bărbat în vârstă de 37 de ani, opinează publicaţia menţionată.