Italia riscă o criză de guvern, după ce partidul lui Berlusconi a decis să boicoteze reformele lui Monti

Premierul italian, Mario Monti. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.12.2012

Publicaţiile din Italia acordă vineri spaţii ample tensiunilor provocate joi în Senat şi la Camera Deputaţilor de la Roma de partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, care s-a abţinut de la acordarea unui vot de încredere în Parlament cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.

'Berlusconi candidează, iar PdL îl abandonează pe Monti', titrează 'La Repubblica' de la Roma, care scrie că, refuzând să acorde votul de încredere executivului lui Monti, PdL creează posibilitatea concretă a unei crize de guvern. Majoritatea senatorilor din PdL s-au abţinut de la vot sau au absentat în momentul votării unui decret de lege care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurilor şi pentru modernizarea şcolilor. La Camera Deputaţilor, PdL s-a abţinut în momentul în care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. În urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obţinut în Parlament o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat. Această decizie marchează începutul campaniei electorale a PdL, care se anunţă lungă şi plină de venin, cu câteva luni înainte de alegerile legislative, programate în primăvara anului 2013.

Pieţele financiare au reacţionat imediat, negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o scădere de minus 1,5 la sută, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut joi la 320, în timp ce luni, pentru prima oară în acest an, el a fost sub 300. Un pas înapoi în ultimele 13 luni, pentru 24 de ore, pentru Italia, ţară afectată în mod grav de criza economică, opinează cotidianul roman menţionat.

Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL ca fiind un 'fapt de o importanţă politică enormă' înaintea votului pe tema bugetului statului. Ea a acuzat PdL de 'a condamna Italia la aceeaşi lipsă de strategie, la incoerenţa şi indecizia care domnesc în cadrul PdL', referindu-se şi la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politică, după ce, acum două zile, fostul premier sugerase că ar putea candida din nou la scrutinul legislativ din primăvara anului 2013, relatează 'La Repubblica'.

'Eu sunt asaltat de numeroase cereri ca să revin în prim-plan', scrisese miercuri Berlusconi într-un comunicat. 'Situaţia de acum este mai gravă decât în urmă cu un an, când am părăsit guvernul, astăzi Italia este la marginea prăpastiei, iar eu nu pot îngădui acest lucru', adăugase fondatorul PdL în acelaşi comunicat difuzat miercuri, semnalează publicaţia amintită.

În afară de câţiva susţinători apropiaţi, care au salutat ideea celei de-a şasea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaraţiile sale au fost vehement criticate, în special de către ministrul pentru dezvoltare economică, Corrado Passera. 'Tot ce şi-ar putea imagina restul lumii, partenerii noştri din Europa, faptul că am reveni în trecut, nu este un lucru bun pentru Italia. Noi trebuie să oferim senzaţia că mergem înainte', declarase Passera joi, în cadrul unui interviu televizat.

Premierul tehnocrat Mario Monti, fost comisar european, l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în fruntea guvernului italian, în noiembrie 2011, pe fondul crizei din zona euro, care ameninţa să afecteze grav Italia. La ora actuală, cabinetul lui Mario Monti este susţinut de o majoritate largă, dar mixtă, beneficiind de sprijinul principalelor formaţiuni de centru-dreapta şi centru-stânga, precum şi de sprijinul foştilor creştin-democraţi, precizează 'La Repubblica'.

'PdL îi dă două palme lui Monti', titrează 'Corriere della Sera' din Milano, care scrie că se anunţă o criză politică pentru guvernul Monti şi că secretarul PdL, Angelino Alfano, a fost convocat vineri la Palatul Quirinale de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a declarat că trebuie evitate astfel de tensiuni politice pre-electorale, cu câteva luni înainte de sfârşitul actualei legislaturi. Noua strategie a PdL a fost apreciată de partidul populist de dreapta Liga Nordului, al cărui secretar, Roberto Maroni, a declarat: 'Îl sprijinim pe Berlusconi, ajunge cu guvernul Monti, democraţia şi poporul suveran trebuie să îşi spună cuvântul'.

'Berlusconi candidează, iar PdL îl părăseşte pe Monti', titrează 'La Stampa' din Torino, care scrie că alegerile primare anunţate de PdL pe data de 16 decembrie, pentru a alege un lider, candidat al partidului la funcţia de premier, nu mai au niciun rost, şi au fost anulate, după decizia lui Berlusconi de a candida.

'PdL îi dă două palme lui Monti, iar acum guvernul tremură', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) şi partidul de stânga Italia Valorilor (IdV) i-au cerut lui Monti să solicite o întrevedere cu şeful statului, pentru a lua o decizie concretă, dar fiind că executivul tehnocrat nu mai are o majoritate în Parlament. Mario Monti a răspuns că, deocamdată, nu are intenţia să facă acest lucru. 'Mergem înainte cu activitatea noastră de guvern', a declarat profesorul de economie de la Universitatea privată 'Bocconi' din Milano, declaraţie preluată de publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor