Noul Cod Administrativ, în line dreaptă. Condamnaţii penal, liberi să fie membri ai Guvernului

Ca urmare a modificărilor aduse la proiectul de Cod Administrativ, condamnaţii penal vor putea fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitaţi, mişcare ce îi deschide calea liderului PSD Liviu Dragnea spre funcţia de premier. În ciuda nemulţumirilor din spaţiul public, Guvernul nu are de gând să dea în spate.
Ana Ion
19.07.2017

alte articole

Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
19.07.2017

Guvernul va trimite Parlamentului proiectul Noului Cod Administrativ cel mai probabil în prima săptămână din septembrie, cu tot cu articolul care le oferă posibilitatea condamnaţilor penal să facă parte din Executiv, dacă au fost reabilitaţi, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh.

"Proiectul Codului administrativ cred că nu a existat un Guvern de zece ani încoace care să nu şi-l propună. El a fost în dezbatere anul trecut în octombrie 2016 pe site-ul ministerului. Începând cu 2017 s-au organizat peste 30 de întâlniri, dezbateri, discuţii cu toate grupurile interesate în domeniu. După tot ce am obţinut ca şi observaţii pe subiect au fost incluse în proiectul de cod publicat în dezbatere şi circuit interministerial în iulie 2017, el astăzi îşi parcurge circuitul interministerial.

Chiar am solicitat tuturor miniştrilor dacă mai au observaţii să le transmită ca să putem să le putem include. Ca şi calendar de adoptare el ar trebui să intre ca proiect de lege în prima săptămână atunci când vom avea Parlamentul după vacanţa parlamentară în dezbaterea parlamentară. Noi preconizăm, probabil, prima săptămână din septembrie Guvernul să trimită proiectul de lege către Parlament către analiză, dezbatere, adoptare", a declarat Sevil Shhaideh, citată de Agerpres.

Cât despre controversatul articol care le permite condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, dacă s-au reabilitat, vicepremierul susţine că acesta va fi păstrat.

"În acest moment proiectul are această observaţie şi cred că am şi explicat de foarte multe ori şi prin comunicat de presă de ce a intervenit această modificare. În anul 2016, fără nicio legătură cu ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, din partea celor care au lucrat şi cu expertiză în domeniu, respectiv Consiliul Legislativ, cel care se pronunţă pe forma actelor normative, a solicitat grupului de lucru condus la acea vreme de cancelaria primului ministru de la acea vreme pentru vigoarea normei includerea acestei excepţii. Cred că şi domnul ministru al Justiţiei a explicat în mod foarte corect şi foarte bine fundamentat pentru ce trebuie să rămână cu această excepţie. Dacă Parlamentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experţi constituţionali, în justiţie, în domeniul acesta că această excepţie trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comisiilor de specialitate", a precizat Sevil Shhaideh.

Reamintim că odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ, se abrogă o serie de legi, printre care şi celebra L90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care stipulează că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate".

În noul Cod se precizează că pot fi membri ai Guvernului cei care au suferit condamnări penale, în situaţia în care a intervenit reabilitarea.

Ministrul PSD al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, încearcă să ascundă sub umbrela Guvernului Cioloş doar lucruri care-i convin şefului ei, Liviu Dragnea, a reacţionat recent pe această temă fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.

"Guvernul Cioloş a adoptat multe acte normative bune pe care noua majoritate a ţinut cu orice preţ să le golească de conţinut pentru că deranjau. Conţinutul proiectului de Cod administrativ, în schimb, nu a fost asumat de Guvernul pe care l-am condus", a atras atenţia Dacian Cioloş, făcând trimitere la explicaţiile furnizate pe această temă de Platforma România 100.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor