Criza elenă: Tsipras îi goneşte din guvern pe miniştrii săi rebeli
alte articole
Premierul grec Alexis Tsipras a remaniat vineri guvernul în condiţiile unei revolte a unora dintre miniştrii săi şi a adjuncţilor lor din partidul de guvernământ Syriza în legătură cu noul program de ajutorare financiară a Greciei, negociat de Atena cu creditorii săi internaţionali.
Remanierea cabinetului este văzută ca un efort din partea lui Tsipras de a arăta creditorilor ţării că el menţine controlul asupra unui guvern tot mai rebel. În cadrul votului de joi din Parlamentul elen, 64 legiuitori, printre care fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis şi preşedinta Parlamentului elen, Zoe Konstantopoulou, au votat împotriva acestor măsurilor propuse de creditorii internaţionali.
Ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis, care conduce gruparea Platforma de Stânga din cadrul Syrizei şi este un susţinător puternic al ieşirii din zona euro, a fost înlocuit cu ministrul Muncii în exerciţiu, Panos Skourletis, care este un aliat apropiat al lui Tsipras, a raportat AFP.
Viceministrul Apărării, Nikos Toskas, care era apropiat de Lafazanis, şi purtătorul de cuvânt al guvernului Gavriel Sakellarides au fost de asemenea înlăturaţi din funcţiile lor.
Tsipras a numit, de asemenea, alte persoane pe posturile miniştrilor de Finanţe şi Afaceri Externe, în locul celor care au demisionat la începutul acestei săptămâni, care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de noul acord cu creditorii în valoare de 86 de miliarde de euro.
Noii membri ai Cabinetului Tsipras îşi vor depune jurământul în cadrul unei ceremonii care avea loc astăzi.
Între timp, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialog social, a declarat vineri că cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis vineri să acorde Greciei o finanţare de urgenţă în valoare de 7 miliarde de euro şi că acei bani vor veni din fonduri existente în MES (Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară).
Dombrovskis a declarat pe Twitter că banii vor ajunge în Grecia luni, când Atena va trebui să plătească Băncii Centrale Europene suma de 4,2 miliarde euro. Fără acest împrumut de urgenţă Grecia nu va fi capabilă să efectueze plata, conform BT Group.
Dombrovskis a făcut acest anunţ la scurt timp după ce Parlamentul german a votat cu o majoritate covârşitoare începerea negocierilor pentru un al treilea pachet de salvare financiară a Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro. După o dezbatere de peste 3 ore, legiuitorii germani au votat cu 439 la 119 în favoarea începerii negocierilor.
De asemenea, viceministrul grec al Finanţelor Dimitris Madras a declarat joi că băncile elene se vor redeschide luni, după ce Banca Centrală Europeană a fost de acord să mărească fondurile de urgenţă cu 900 milioane de euro pentru instituţiile financiare greceşti. Băncile au fost închise în 29 iunie ca o măsură de prevenire a prăbuşirii sistemului bancar grecesc.
După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.