Boala lungă moarte sigură: UE aprobă o finanţare de urgenţă de 7 miliarde euro pentru Grecia

Valdis Dombrovskis - comisarul pentru comerţ al Uniunii Europene
Valdis Dombrovskis - comisarul pentru comerţ al Uniunii Europene (Captură Foto)

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialog social, a declarat vineri că cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis vineri să acorde Greciei o finanţare de urgenţă în valoare de 7 miliarde de euro şi că acei bani vor veni din fonduri existente în MES (Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară).

Dombrovskis a declarat pe Twitter că banii vor ajunge în Grecia luni, când Atena va trebui să plătească Băncii Centrale Europene suma de 4,2 miliarde euro. Fără acest împrumut de urgenţă Grecia nu va fi capabilă să efectueze plata, conform BT Group.

Dombrovskis a făcut acest anunţ la scurt timp după ce Parlamentul german a votat cu o majoritate covârşitoare începerea negocierilor pentru un al treilea pachet de salvare financiară a Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro. După o dezbatere de peste 3 ore, legiuitorii germani au votat cu 439 la 119 în favoarea începerii negocierilor.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că fără un ajutor financiar Grecia va avea de înfruntat un haos.

“Acum suntem martori la solidaritatea europeană în acţiune. Politicieni din 27 de ţări au investit propriul lor capital politic pentru a grăbi deciziile naţionale în vederea sprijinirii Greciei în aceste momente dificile”, a declarat Dombrovskis.

Deşi prevederile generale ale programului de salvare financiară a Greciei au fost stabilite luni, termenii specifici vor fi acum analizaţi între Grecia şi creditorii săi europeni. Procesul este aşteptat să dureze aproximativ 4 săptămâni.

De asemenea, viceministrul grec al finanţelor Dimitris Madras a declarat joi că băncile tării se vor redeschide luni, după ce Banca Centrală Europeană a fost de acord să mărească fondurile de urgenţă pentru instituţiile financiare elene.

Băncile au fost închise în 29 iunie ca o măsură de prevenire a prăbuşirii sistemului bancar grecesc.

“Începând de luni, cetăţenii vor putea merge la ghişeele băncilor şi să efectueze orice fel de tranzacţie”, a declarat Mardas, după ce BCE a declarat că va creşte fondurile băncilor cu 900 milioane de euro.

Anunţul făcut de Madras are loc, de asemenea, după ce premierul grec Alexis Tsipras a cedat în faţa ultimatumului dat de creditorii europeni ai ţării în cadrul unui summit de 17 ore în Bruxelles, după luni de negocieri eşuate.

Parlamentul grec a adoptat joi setul de reforme cerut de creditorii internaţionali, incluzând măsuri de austeritate severe, în schimbul primirii celor 86 miliarde de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe