Lagarde: Datoria Greciei trebuie redusă ca bailout-ul să funcţioneze
alte articole
Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a reamintit liderilor europeni că vor trebui să găsească o modalitate pentru a oferi Greciei un suport suplimentar dacă doresc să menţină unitatea zonei euro, conform Bloomberg.
Acordul pentru negocierea celui de-al treilea program de salvare financiară (bailout) în valoare de 86 miliarde de euro, şi care se întinde pe o perioadă de 3 ani, nu va funcţiona decât dacă zona euro va reduce datoria elenă în vederea impulsionării perspectivelor de creştere economică a ţării, a declarat Lagarde vineri.
Întrebată dacă acordul este viabil fără o oarecare formă de reducere a datoriei, Lagarde a declarat postului de radio francez Europe 1 că “răspunsul este în mod categoric nu”.
“Acest pachet complet are două părti: una care vizează reformarea semnificativă a economiei elene şi cealaltă care se referă la acordarea finanţării şi restructurarea datoriei”, a declarat şefa FMI, adăugând că ţările europene ar trebui să acorde Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru rambursarea datoriilor europene, precum şi o extindere semnificativă a maturităţii împrumuturilor, susţine Agerpres.
Liderii europeni se chinuie să găsească o formulă pentru a permite Greciei să îşi revină economic în cadrul zonei euro, o formulă pe care o pot vinde propriilor lor alegători.
În plus, cancelarul german Angela Merkel va avea de înfruntat o revoltă tot mai mare în cadrul propriul ei partid când Parlamentul ţării va dezbate astăzi acordul pentru Grecia, adaugă Bloomberg.
“Importanţa sistemică a Greciei pentru întreaga zonă euro nu a fost demonstrată”, a declarat joi Christian von Stetten, membru al Uniunii Creştin-Democrate. “Nu va putea exista decât un singur vot mâine, şi anume NU.”
Legiuitorii germani îşi întrerup vacanţa de vară pentru a se întoarce la Berlin pentru o dezbatere de 3 sau 4 ore înainte să voteze acordul în cursul acestei zile. Parlamentul finlandez şi-a dat acordul joi.
FMI a estimat în această săptămână că datoria Greciei se va apropia de nivelul de 200% din PIB-ul său în următorii doi ani. Lagarde a menţionat că încă nu este clar cât de mult ajutor are nevoie Grecia.
Băncile se vor deschide luni, după ce Banca Centrală Europeană a fost de acord joi să mărească nivelul fondurilor de urgenţă cu 900 de milioane de euro, a declarat viceministrul elen al finanţelor Dimitris Mardas într-un interviu la postul de televiziune Skai TV. Fondurile, oferite de Banca Centrală a Greciei cu aprobarea BCE, au fost blocate la sfârşitul lunii iunie când discuţiile politice asupra bailout-ului păreau să se prăbuşească.
Reforme economice şi un buget sănătos, alături de o restructurare financiară şi a datoriilor din partea creditorilor, toate acestea sunt necesare pentru că FMI să participe la orice alt programul de salvare financiară a Greciei, a mai declarat Lagarde.
“Nu este un capriciu, FMI nu interferează”, a declarat ea. “Aceste reguli sunt aplicate tuturor ţărilor membre ale Fondului Monetar Internaţional.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.