Lagarde: Datoria Greciei trebuie redusă ca bailout-ul să funcţioneze

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.
Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde. (David Ramos/Getty Images)
Andrei Popescu
17.07.2015

Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a reamintit liderilor europeni că vor trebui să găsească o modalitate pentru a oferi Greciei un suport suplimentar dacă doresc să menţină unitatea zonei euro, conform Bloomberg.

Acordul pentru negocierea celui de-al treilea program de salvare financiară (bailout) în valoare de 86 miliarde de euro, şi care se întinde pe o perioadă de 3 ani, nu va funcţiona decât dacă zona euro va reduce datoria elenă în vederea impulsionării perspectivelor de creştere economică a ţării, a declarat Lagarde vineri.

Întrebată dacă acordul este viabil fără o oarecare formă de reducere a datoriei, Lagarde a declarat postului de radio francez Europe 1 că “răspunsul este în mod categoric nu”.

“Acest pachet complet are două părti: una care vizează reformarea semnificativă a economiei elene şi cealaltă care se referă la acordarea finanţării şi restructurarea datoriei”, a declarat şefa FMI, adăugând că ţările europene ar trebui să acorde Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru rambursarea datoriilor europene, precum şi o extindere semnificativă a maturităţii împrumuturilor, susţine Agerpres.

Liderii europeni se chinuie să găsească o formulă pentru a permite Greciei să îşi revină economic în cadrul zonei euro, o formulă pe care o pot vinde propriilor lor alegători.

În plus, cancelarul german Angela Merkel va avea de înfruntat o revoltă tot mai mare în cadrul propriul ei partid când Parlamentul ţării va dezbate astăzi acordul pentru Grecia, adaugă Bloomberg.

“Importanţa sistemică a Greciei pentru întreaga zonă euro nu a fost demonstrată”, a declarat joi Christian von Stetten, membru al Uniunii Creştin-Democrate. “Nu va putea exista decât un singur vot mâine, şi anume NU.”

Legiuitorii germani îşi întrerup vacanţa de vară pentru a se întoarce la Berlin pentru o dezbatere de 3 sau 4 ore înainte să voteze acordul în cursul acestei zile. Parlamentul finlandez şi-a dat acordul joi.

FMI a estimat în această săptămână că datoria Greciei se va apropia de nivelul de 200% din PIB-ul său în următorii doi ani. Lagarde a menţionat că încă nu este clar cât de mult ajutor are nevoie Grecia.

Băncile se vor deschide luni, după ce Banca Centrală Europeană a fost de acord joi să mărească nivelul fondurilor de urgenţă cu 900 de milioane de euro, a declarat viceministrul elen al finanţelor Dimitris Mardas într-un interviu la postul de televiziune Skai TV. Fondurile, oferite de Banca Centrală a Greciei cu aprobarea BCE, au fost blocate la sfârşitul lunii iunie când discuţiile politice asupra bailout-ului păreau să se prăbuşească.

Reforme economice şi un buget sănătos, alături de o restructurare financiară şi a datoriilor din partea creditorilor, toate acestea sunt necesare pentru că FMI să participe la orice alt programul de salvare financiară a Greciei, a mai declarat Lagarde.

“Nu este un capriciu, FMI nu interferează”, a declarat ea. “Aceste reguli sunt aplicate tuturor ţărilor membre ale Fondului Monetar Internaţional.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor