Banca Centrală Europeană a introdus linii secrete de finanţare către România şi Bulgaria

Banca Centrală Europeană (BCE) a introdus linii secrete de finanţare, către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu oprească susţinerea subsidiarelor băncilor din Grecia
Banca Centrală Europeană (Hannelore Foerster / Getty Images)
Ana Ion
17.07.2015

Banca Centrală Europeană (BCE) a introdus linii secrete de finanţare către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu oprească susţinerea subsidiarelor băncilor din Grecia, relatează Financial Times, preluat de gândul.info.

Noutăţile despre ajutorul dat în secret ţării noastre şi ţării vecine, constând în facilităţi de credit bilaterale, au apărut în contextul în care guvernatorii Băncii Centrale Europene au decis joi să extindă finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro.

Băncile greceşti precum Piraeus Bank, Naţional Bank of Greece, Eurobank şi Alpha Bank deţin active substanţiale în Europa de Est. Dacă aceste active ar fi trecute sub controlul băncilor centrale naţionale, băncile mamă ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitură fatală sistemului financiar elen, care "atârnă de un fir de păr" în timp ce autorităţile de la Atena încearcă să obţină un nou pachet de salvare de la creditorii internaţionali.

"Ne temem că dacă cineva va acţionă primul, toată lumea va urma exemplul", a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Potrivit respectivei surse, BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu România şi Bulgaria, pentru a le asigura că băncile elene vor beneficia de finanţare pe perioada crizei. Linii swap similare, care le oferă băncilor centrale posibilitatea de a se împrumuta de la BCE pentru a reîmprumuta bani pe piaţa locală, au fost utilizate în perioada crizei financiare din zona euro, însă la momentul respectiv, aranjamentele au fost anunţate public.

Contactaţi de Financial Times, reprezentanţii BNR au refuzat să comenteze în legătură cu noua linie de finanţare şi au reiterat faptul că băncile elene din România sunt solide şi că acestea pot refuza să permită acţionarilor să retragă depozite. De asemenea, aceste bănci pot atrage lichidităţi de la BNR, dacă situaţia se va înrăutăţi, a mai precizat BNR.

Oficialii BCE şi ai Băncii Naţionale din Bulgaria au refuzat la rândul lor să comenteze.

Mai amintim că reprezentanţii băncii noastre naţionale au asigurat în repetate rânduri că băncile elene din România sunt reglementate de BNR, care poate acţiona în cazul în care observă interferenţe din partea acţionarilor, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate de stat.

”Cele 4 bănci cu capital elen din România sunt entităţi juridice române şi se supun legilor din România, nu sunt dependente de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile mamă reprezintă doar 27% din totalul pasivului”, a explicat guvernatorul BNR la o zi după ce băncile greceşti au instituit controale de capital.

Grecii controlează în România patru bănci locale – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească – care deţin împreună 12% din activele de 360 miliarde de lei ale sistemului bancar românesc. Acestea au depozite de la populaţie şi companii de circa 24 mld. lei, adică aproape 10% din totalul depozitelor locale.

În Bulgaria, băncile greceşti deţin cam o cincime din active.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor