Casa Albă: tendinţe de restauraţie a erei Obama şi agende paralele la vârful administraţiei Trump

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională la Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională la Casa Albă. (Getty Images)

O restructurare continuă de personal desfăşurată de H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a aruncat Aripa de Vest a Casei Albe în haos, conform unor surse din cadrul administraţiei preşedintelui Donald Trump citate de Washington Free Beacon.

Sursele au declarat că McMaster vizează suporterii tradiţionali ai lui Trump care au neînţelegeri cu unii angajaţi guvernamentali de carieră (celulele aşa-numitului Deep State) şi foste elemente ale administraţiei Obama.

Restructurarea face parte dintr-o dramă mai complexă care se desfăşoară în interiorul administraţiei, între membri veterani ai personalului lui Trump care sunt dedicaţi promisiunii acestuia de a “seca mlaştina” din Washington şi elemente ale birocraţiei care urmăresc să menţină controlul asupra procesului decizional şi de stabilire a politicilor, conform acestor surse, care au precizat că multe dintre acţiunile împotriva susţinătorilor lui Trump nu sunt cunoscute de acesta.

Membrii personalului lui Trump care au fost concediaţi de McMaster au avut neînţelegeri cu angajaţi guvernamentali de carieră şi foste elemente ale administraţiei Obama pe probleme diverse precum strategii militare pentru Siria şi Afganistan, păstrarea sau distrugerea acordului nuclear cu Iranul încheiat şi promovat de Obama, cu privire la controversata încălzire a relaţiilor cu statul cubanez, cu privire la rolul Statelor Unite în confruntarea radicalismului islamic şi cu privire la Acordul pentru Climat de la Paris, conform surselor.

Cu alte cuvinte - la toate problemele de politică externă care presează acum SUA.

Aparent, urmează să aibă loc noi concedieri, conform mai multor surse interne ale administraţiei Trump care au descris o listă cu cel puţin alţi 4 oficiali seniori din Consiliul pentru Securitate Naţională pe care McMaster intenţionează să îi schimbe. Alte surse au confirmat de asemenea posibilitatea mai multor concedieri, dar au disputat unele detalii de pe acea listă.

“De fapt, McMaster are această listă şi în următoarele două săptămâni va elimina” mai mulţi oficiali loiali lui Trump", a declarat o sursă din cadrul administraţiei care este la curent cu restructurarea ce are loc în prezent în Consiliul pentru Securitate Naţională al Casei Albe. “Se elimină persoane care au fost alese pentru a implementa în cea mai bună manieră politica preşedintelui – promisiuni pe care el le-a articulat în timpul campaniei” sale prezidenţiale.

“Agenda lui McMaster este diferită de cea a preşedintelui”, a declarat o sursă a administraţiei, la curent cu situaţia.

Aceste mişcări au generat frustrare în interiorul şi exteriorul administraţiei Trump, mai multe surse declarând pentru Washington Free Beacon că preşedintele este împins într-o direcţie opusă promisiunilor de campanie care l-au ajutat să câştige alegerile prezidenţiale în 2016.

Unul dintre elementele centrale ale acestei bătălii interne a fost Iranul şi viitorul acordului nuclear.

Unele persoane deja concediate de McMaster au insistat ca Trump să renunţe la acordul nuclear încheiat în 2015 de administraţia Obama din cauza agresivităţii tot mai mari a programului nuclear iranian şi de dezvoltare a rachetelor balistice iraniene, precum şi din cauza numărului tot mai mare de dovezi care arată că Teheranul încalcă acordul.

McMaster, secretarul de stat Rex Tillerson, precum şi oficiali de top din Departamentul de Stat rămaşi de pe timpul mandatului lui Obama, care au lucrat la acord, au cerut în mod agresiv păstrarea acestuia.

O altă sursă a descris politica administraţiei Trump în privinţa Iranului ca fiind “complet eviscerată” în urma acestor concedieri.

“Acestea au fost persoane care au luptat pentru alegerea lui Trump încă de la nominalizarea acestuia. Multe dintre aceste persoane s-au aflat în Trump Tower în timpul perioadei dintre alegeri şi învestirea oficială a preşedintelui. Acestea sunt persoane care au renunţat la tot pentru a-l susţine împotriva lui Hillary [Clinton]… acestea sunt persoanele eliminate de McMaster”, a declarat una dintre surse aflate într-un contact strâns cu Consiliul pentru Securitate Naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe