SUA refuză să retragă diplomaţii din Venezuela. “Vom lua măsuri adecvate” dacă aceştia vor fi vătămaţi

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Mihail Svetlov/Getty Images)

Un incident legat de Venezuela ar putea deveni un eveniment internaţional major în următoarele aproximativ 48 de ore. Statele Unite au refuzat să retragă Corpul Diplomatic din Venezuela, afirmând miercuri seara că Washingtonul este alături de preşedintele interimar autoproclamat Juan Guaido şi că [SUA] nu recunoaşte ca legitim regimul lui [Nicolas] Maduro în Venezuela. Ca urmare, SUA nu consideră că Maduro are autoritatea legală să rupă relaţiile diplomatice cu Washingtonul sau să îi declare pe diplomaţii americani persona non grata, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Anterior, tot în cursul zilei de miercuri, Maduro anunţase că rupe relaţiile diplomatice cu SUA, oferind diplomaţilor americani 72 de ore pentru a pleca din Caracas, după ce preşedintele american Donald Trump l-a recunoscut pe liderul Adunării Naţionale venezuelene, Juan Guaido, ca fiind preşedintele interimar al Venezuelei.

Maduro, care a fost reales anul trecut în cadrul unui vot considerat ilegal atât în ţară cât şi în străinătate, a fost învestit oficial în urmă cu două săptămâni, dar s-a lovit de un val de contestaţii internaţionale.

Cuba şi Bolivia, între timp, şi-au exprimat suportul pentru Maduro, în timp ce Mexicul rămâne pe poziţie nesigură, susţinându-l pe Maduro “pentru moment”.

Guaido – care s-a autoînvestit miercuri în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei – a cerut tuturor ambasadelor să “îşi menţină prezenţa diplomatică în ţară”.

ONU monitorizează situaţia, a afirmat adjunctul purtătorului de cuvânt al organizaţiei, Farhan Haq, într-un comunicat publicat miercuri.

“ONU respinge cu tărie orice fel de violenţă politică. Subliniem necesitatea urgentă ca toţi actorii relevanţi să se dedice unor negocieri politice cuprinzătoare şi credibile care să abordeze provocările cu care se confruntă ţara şi să respecte statul de drept şi drepturile omului”, a precizat Haq într-o declaraţie.

Între timp, zeci de mii de venezueleni au ieşit pe străzi în număr masiv iar forţele pro-Maduro au folosit muniţie reală împotriva mulţimilor, ucigând câteva persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe