Criza catalană: Spania ameninţă cu mai multă “violenţă” pentru a preveni independenţa Cataloniei

Inigo Mendez de Vigo, purtător de cuvânt al guvernului spaniol şi ministru al Educaţiei, a declarat că autorităţile din Madrid vor interveni dacă regiunea Catalonia continuă cu planurile sale privind obţinerea suveranităţii.
Andrei Popescu
24.10.2017

alte articole

Inigo Mendez de Vigo, ministru spaniol al educaţiei şi un purtător de cuvânt al guvernului Spaniei. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
24.10.2017

“Niciun guvern nu doreşte niciun fel de acte de violenţă, dar guvernul trebuie să se asigure că legea este respectată şi, dacă există oameni care încalcă legea, atunci prin Mossos d’Esquadra (poliţia catalană) va trebui să se reinstaureze legea”, a declarat Inigo Mendez de Vigo.

“Guvernul nu suspendă autonomia. Ceea ce facem este să reinstaurăm autonomia [Cataloniei]”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, el a mai declarat publicaţiei The Times: “Cei care conduc Mossos d’Esquadra vor fi înlocuiţi de reprezentanţi ai Ministerului de Interne pentru moment”.

Înlocuirea liderilor Mossos d’Esquadra este o altă lovitură semnificativă dată visului independenţei Cataloniei – organizaţia a fost înfiinţată în 1983 ca parte a unui acord cu Madridul pentru a oferi regiunii şi mai mult autocontrol.

Planul guvernului spaniol de a controla Mossos d’Esquadra a fost anunţat în condiţiile în care Catalonia este pregătită să sfideze orice încercare a Madridului de a impune o guvernare directă asupra regiunii.

Guvernul catalan, cu sediul în Barcelona, a declarat că este încrezător că oficialii regiunii, inclusiv cei din sânul forţelor poliţieneşti, vor sfida încercările Madridului de a conduce direct Catalonia, în cazul în care Articolul 155 al Constituţiei Spaniei va fi activat.

Orice refuz de a pune în aplicare dorinţele Madridului ar putea duce la mai multe tulburări în regiune, care a indicat că va recurge la nesupunere civilă faţă de guvernul spaniol în condiţiile în care acesta continuă campania de suprimare a separatiştilor catalani după ce au desfăşurat la începutul lunii un referendum privind independenţa Cataloniei.

Catalonia a desfăşurat referendumul în ciuda faptului că premierul spaniol Mariano Rajoy, susţinut de Curtea Constituţională, l-a declarat ilegal şi a încercat să îl oprească cu ajutorul Gărzii Civile şi a poliţiei naţionale, care a recurs la metode brutale pentru a împiedica oamenii să voteze.

Dar, liderii campaniei secesioniste au declarat că referendumul, în care au votat 43% din electoratul catalan, le-a oferit mandatul pentru a declara independenţa de restul Spaniei.

Ministrul catalan de Externe, Raul Romeva, a declarat postului de radio BBC: “Nu este ca şi cum vom refuza ordinele. Nu este o decizie personală. Este decizia a şapte milioane de oameni”.

Romeva a fost întrebat dacă crede că toate instituţiile, inclusiv poliţia, vor urma ordinele instituţiilor catalane sau vor alege să se supună guvernului central din Madrid.

“Şi din această perspectivă, nu am nicio îndoială că toţi funcţionarii civili din Catalonia vor respecta instrucţiunile date de instituţiile catalane alese şi legitime ce activează acum”, a precizat el.

Autorităţile catalane au declarat că aproximativ 90% dintre participanţii la referendum au votat în favoarea independenţei Cataloniei.

Dar numai 43% din electorat, adică unul dintre trei catalani, a participat la vot, majoritatea opozanţilor secesiunii alegând să nu se prezinte la secţiile de votare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor