Criteriile de departajare pentru înscrierea copiilor la liceul Carmen Sylva din Timişoara, în vizorul CNCD

Condiţionarea priorităţii la înscrierea în clasele pregătitoare ale liceului timişorean Carmen Sylva de istoricul relaţiilor părinţilor sau bunicilor cu această unitate de învăţământ a intrat în atenţia CNCD.
Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.03.2016

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul liceului Carmen Sylva din Timişoara, care nu primeşte copii în clasa pregătitoare dacă părinţii sau bunicii acestora nu au fost la aceeaşi şcoală. CNCD s-a autosesizat pentru îngrădirea dreptului la educaţie, relatează euractiv.ro.

CNCD a intrat "pe fir" după ce Mediafax a relatat că prestigiosul liceu cu clasele 1-12 Pedagogic este singurul din judeţul Timiş care a impus patru criterii de departajare a copiilor ce se înscriu în clasa pregătitoare legate de istoricul părinţilor sau bunicilor cu această unitate de învăţământ.

Astfel, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, instituţia de învăţământ a optat pentru o serie de criterii specifice de departajare, respectiv, pentru ca un copil să aibă prioritate la înscriere, familia sa trebuie să facă dovada că unul dintre părinţi sau bunici a fost sau este cadru didactic, că unul dintre părinţi sau bunici lucrează la Liceul Pedagogic, că viitorul elev are fraţi care sunt înscrişi în Liceul Pedagogic sau că bunicii sau părinţii au absolvit cel puţin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.

Deşi aceste criterii pot fi considerate discriminatorii de către unii părinţi, ISJ Timiş a lăsat liceul să impună propriile reguli din cauza cererii mari de înscrieri în clasa pregătitoare la această unitate de învăţământ, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu.

În opinia CNCD, aceste criterii impuse de liceu condiţionează accesul copiilor la clasa pregătitoare pe criterii de apartenenţă la o categorie socială şi, în consecinţă, încalcă prevederile O.G. 137/2000 republicată, mai precis art. 2, alin. 1 şi art. 11 alin. 1, a explicat pentru euractiv.ro Petre Florin Manole, membru al Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor