Min. Economiei: Impozitul forfetar se va aplica doar anumitor categorii de servicii

Epoch Times România
09.01.2013

Impozitul forfetar se va aplica doar unor categorii de servicii, precum pensiuni, hoteluri, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător şi pentru stat, a anunţat miercuri Ministerul Economiei.

"În acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza şi studiul de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc. Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte etc), la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător, şi pentru stat (ca sa verifice şi să controleze fiecare locaţie)", se menţionează în comunicat.

În comunicat se precizează că sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori relevanţi precum: capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului şi tarifele medii adecvate locaţiei.

Ministerul Economiei precizează că motivele introducerii impozitului forfetar sunt: simplificarea administrativă la întreprinzator şi la institutiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor în mod corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători, aceştia urmând să plătească suma fixată, indiferent de cât profit vor face. De asemenea, se are în vedere reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii, precum şi etica şi echitatea pentru mediul de afaceri, în condiţiile în care "toţi cei care produc venituri trebuie să plăteasca un impozit".

Studiul de impact se va face dupa ce va avea loc discuţia cu toate asociaţiile profesionale şi patronale şi vor fi definitivate următoarele aspecte: la ce categorie de servicii se aplică, cuantumul, precum şi criteriile de stabilire ale cuantumului.

"Activitatea de control este simplificată deoarece există evidenţa societăţilor din fiecare categorie de servicii şi grila stabilită de plată a impozitului. Această măsură va creşte, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plateşte, Fiscul poate stabili, fără control, penalităţi de întârziere, nefiind necesar un control contabil.Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare", se mai arată în comunicat.

Ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat luni la Realitatea TV că are în vedere introducerea unui impozit forfetar pentru agenţii economici care asigură servicii, măsură care vizează simplificarea birocraţiei, reducerea evaziunii şi creşterea veniturilor bugetare.

"Primul ministru a discutat cu mine introducerea acestui impozit în ultima sedinţă de guvern. Este un impozit forfetar pe serviciile la care controlul şi costurile de gestionare, chiar şi ale întreprinzătorilor, ar fi prea mari şi s-ar simplifica toată evidenţa, nu numai în serviciile din turism - pensiuni, hoteluri. Mai sunt şi alte domenii, precum restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii", a declarat, la Realitatea TV, Maria Grapini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor