Cristian Poteraş, cel mai răsunător nume de pe lista respinşilor „comisiei Macovei”

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)
Bogdan Costea
24.10.2012

Doisprezece aspiranţi la fotoliul de parlamentar aflaţi pe listele Alianţei România Dreaptă au fost respinşi definitiv de “comisia Macovei”, care îi evaluează din punct de vedere etic. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt necunoscuţi pe scena publică, dar există şi un nume sonor, fostul edil al sectorului 6, Cristian Poteraş, dar şi deputat în funcţie, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

În cazul altor 20 de candidaţi care au primit aviz negativ, se analizează acum contestaţiile. Printre aceştia s-ar număra nume mai sonore, precum Petru Movilă, Cristian Rădulescu, lider al senatorilor democrat-liberali, sau Mircea Muntean.

Cu toate acestea, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat la ”Digi24”că încă nu s-a discutat despre lista de la Bucureşti şi nu poate confirma informaţia că fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, se numără printre cei respinşi definitiv.

Comisia de etică a analizat, pe baza criteriilor de integritate, 476 de candidaturi. Dintre acestea 32 au primit aviz negativ. În cazul celor 20 de politicieni care au contestat „verdictul” trebuie să fie luată o decizie până duminică.

Candidaţii Alianţei România Dreaptă au trebuit să treacă prin filtrul Comisiei de etică înainte de a intra oficial în cursa pentru alegerile parlamentare. Membrii comisiei au examinat dosarele pretendenţilor, iar pentru a primi avizul comisiei, candidaţii trebuiau să îndeplinească nu mai puţin de 12 criterii. Pentru a trece de comisia condusă de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, candidaţii Alianţei nu trebuie să fie condamnaţi penal definitiv, nici să fie arestaţi preventiv sau trimişi în judecată. Membrii comisiei nu au acceptat nici candidaţii asupra cărora există indicii că au comis fapte de corupţie şi nici pe cei care au fost declaraţi incompatibili sau sunt acuzaţi de conflicte de interese. Doi dintre actualii deputaţi ai PDL, Ioan Botiş şi Stelică Iacob Strugaru, sunt în această situaţie, după ce au primit decizii definitive de la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese.

Alte criterii ale comisiei de etică i-au făcut deja pe unii actuali parlamentari să renunţe la o nouă candidatură. Este vorba despre cei care au migrat de la un partid la altul, în această situaţie aflându-se Marian Săniuţă, Dănuţ Liga şi Ştefan Pirpiliu. Nu vor putea candida din partea Alianţei România Dreaptă nici cei care au fost colaboratori ai Securităţii. Este cazul deputatului PDL de Argeş, Sorin Buta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor