Cum îşi desemnează candidaţii USL şi PDL. De ce la social-liberali listele sunt stabilite de o singură persoană

(ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
16.10.2012

Cele două forţe politice importante ale României, USL şi PDL, au stabilit modalităţi diferite de a întocmire a listelor candidaţilor la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. În timp ce la social-liberali Victor Ponta este cel care decide cine candidează şi cine nu, la democrat-liberali listele sunt supervizate de Comisia de Etică a cărei şefă este Monica Macovei.

Membrii Comisiei au început de săptămâna trecută să examineze persoanele care vor candida din partea Alianţei România Dreaptă (ARD). "Propunerea unui candidat este o decizie eminamente politică şi asumată de partidul care face nominalizarea, aşa cum am mai declarat public. Rezultatele analizei din cadrul Comisiei de etică vor fi făcute publice la finalul verificărilor", a declarat Macovei.

Comisia de Etică examinează candidaturile din partea PDL, PNŢCD, Noua Republică şi Forţa Civică, iar fiecare persoană de pe liste trebuie să respecte cele 12 criterii stabilite prin Codul de Etică.

Cum se face cercetarea

"Ne interesează declaraţiile de avere, CV-urile şi declaraţiile pe proprie răspundere. Categoric, pentru informaţiile din presă vom folosi şi căutarea pe internet, dar nu vom urmări noi pe Google, pentru asta avem colaboratori care ne vor ajuta. De asemenea, nu luăm în considerare toate informaţiile găsite, pentru că unii colegi sunt atacaţi sau criticaţi în mod gratuit. Ne interesează informaţiile pentru care există şi dovezi", a precizat recent Theodor Stolojan, reprezentantul PDL în Comisia de Etică.

CV-ul va fi analizat paragraf cu paragraf, o atenţie deosebită urmând a fi acordată domeniului "studii". Rezultatele Comisiei de Etică vor avea doar o valoare de recomandare. "Decizia o va avea Consiliul Politic, format din câte patru membri ai fiecărei grupări. Aşa am convenit încă de la început", a spus preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu.

Comisia de Etică este compusă din: Monica Macovei- preşedinte (PDL), Theodor Stolojan (PDL), Ioan Mihai Greceanu (Noua Republică), Mihaela Vasilatti (PNŢCD).

Criteriile de integritate ale ARD

1. să nu fi fost condamnat penal definitiv pentru o infracţiune săvârşita cu intenţie în România sau în orice altă ţară democratică;

2. să nu fie arestat preventiv sau să nu fie trimis în judecată pentru o infracţiune săvârşita cu intenţie în România sau în orice altă ţară democratică;

3. să nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de corupţie, fraudă, crima organizată sau alte fapte grave de natură penală, care prejudiciază grav credibilitatea candidatului şi a Alianţei; să nu existe indicii temeinice privind fraudarea votului, potrivit legii;

4. să nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti pe baza sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate sau prin decizii ale ANI rămase definitive prin necontestare;

5. să nu fi săvârşit, în exercitarea funcţiei publice, fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; să nu existe indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferenţiala de contracte de afaceri cu instituţii publice.

6. să nu existe împotriva sa o constatare a Agenţiei Naţionale de Integritate transmisă instanţelor de judecată sau rămasă definitivă privind existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, potrivit art. 18 din Legea 176/2010.

7. să nu aibă calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii constatată prin decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă; constatarea nedefinitivă a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii poate fi criteriu de respingere a candidaturii, dacă încă din această etapă procedurală prejudiciază grav credibilitatea Alianţei;

8. să nu fi ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român;

9. să nu fi iniţiat sau participat la acţiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;

10. să nu fi încălcat grav normele de morală publică în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice; să nu fi dat dovada de comportament public indecent, violenţă fizică sau ameninţări la integritatea fizică a oricărei persoane; să nu aducă prin candidatura sa prejudicii de imagine formaţiunilor partenere ale Alianţei.

11. să nu fi trecut de la o formaţiune la alta în cadrul Alianţei;

12. să nu fi migrat în mod repetat de la o formaţiune politică la alta în ultimii 5 ani.

Cum se procedează la USL

Cei de la USL au anunţat că ei nu vor face o Comisie de Etică, după modelul celor de la PDL, iar premierul Victor Ponta va fi cel care va stabili cine candidează.

"Nu vreau să facem o comisie ca să ne facem de râs cum s-a făcut PDL, pentru că au făcut comisia acestei Ana Ipătescu a secolului XXI şi nu a băgat-o nimeni în seamă. Nu au făcut altceva decât să se facă de râs. Aţi auzit: doamna Udrea candidează, domnul Igaş candidează, mai rămâne să candideze şi domnul Apostu, de la Cluj, că tot s-a întors la catedră şi nu o bagă în seamă pe Macovei, cu comisia ei", a declarat Victor Ponta.

El a spus că va avea grijă să nu-i lase pe liste pe cei care au avut probleme cu legea.

"Nu vreau să fim nici ipocriţi, nici mincinoşi şi vreau să spunem foarte clar, avem candidaţi, evident că unii dintre foştii parlamentari, cu titlu de excepţie, de nu vor mai candida, dar asta e decizia noastră, nu trebuie să vină comisia Ioanei d'Arc să-i ardă părul, ci pot eu să fac lucrul ăsta, nu am nevoie să îmi spună o comisie. Sunt preşedinte la PSD şi ştiu pe cine trebuie să nu mai pun pe listă", a afirmat Ponta.

Ponta a mai precizat că o comisie de etică la nivelul PSD ar fi necesară doar dacă justiţia ar funcţiona în România şi ar vedea că persoane importante care au păgubit statul sunt cercetate.

"Vorbim despre cei ce ar trebui să cerceteze de ce la Hidroelectrica s-a păgubit statul român cu un miliard de euro. Nu i-a cercetat nimeni. Domnul Blejnar, aţi auzit, e pe la Monte Carlo după ce ne-a prejudiciat statul cu încă alte câteva miliarde de euro. Domnul Videanu e liber pe la televizor după ce a prejudiciat statul cu marmură şi cu borduri şi cu energie de miliarde de euro. La Poşta Română, doamna Anastase e fericită, e veselă, la POSDRU, la programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane, domnul Botiş e bine, fericit nu are nicio problemă, domnul Dan Diaconescu ne-a stricat la Oltchim, a venit cu documente false, nu are nimic că e la PDL. Cum să facem? Când o să fie o justiţie care funcţionează şi care îi cercetează pe toţi, nu doar pe cei care votează la referendum, ci şi pe cei care au furat România, şi v-am dat exemplele de rigoare, sigur putem lua mai în serios asta. Vreau să văd şi îmi doresc lucrul ăsta, că cei care au furat România şi ne-au adus în situaţia actuală măcar sunt cercetaţi. Deocamdată, vă anunţ că Blejnar, Duţă, Videanu, Berceanu sunt îngeri nevinovaţi. Probabil îi trece doamna Macovei prin comisie şi le dă şi nota 10 după ce au furat România”, a mai spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor