Cristian Diaconescu: Poziţia Ungariei faţă de autonomie, asemănătoare cu a Rusiei privind anexarea Crimeei
alte articole
Interpretarea pe care Ministerul ungar de Externe o dă Tratatului politic cu România, în legătură cu autonomia teritorială pe criterii etnice, "este foarte asemănătoare cu motivarea Federaţiei Ruse privind anexarea Crimeei", a declarat, sâmbătă, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, actual prezidenţiabil PMP.
"Eforturile statului ungar prin care se caută legitimarea, pe baza dreptului internaţional, a ideei de autonomie teritorială pe criterii etnice sunt inutile", a declarat fostul şef al diplomaţiei pentru Mediafax, citând ca argument recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Iniţiativa cetăţenească prin care UDMR cerea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Decizia CE a fost foarte clară, a explicat Diaconescu, şi anume "drepturile minorităţilor sunt categoric recunoscute în contextul normelor interne ale statelor membre".
Reamintim că, în momentul în care a respins Iniţiativa Cetăţenească iniţiată de UDMR, CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale (principiul subsidiarităţii).
Diaconescu a mai declarat că, de altfel, acesta a fost şi "sensul dialogului româno-ungar pe aceste teme pe toată perioada în care a funcţionat Comisia bilaterală privind drepturile minoritarilor din cele două ţări, constituită în baza Tratatului politic de bază".
Declaraţiile prezidenţiabilului PMP au legătură cu o serie de afirmaţii făcute de Ministerul ungar de Externe pe tema autonomiei, care a transmis vineri că "situaţia minorităţii maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României" şi că "problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situaţia minorităţilor etnice este o chestiune bilaterală."
Ministerul ungar de Externe s-a referit la o serie de declaraţii făcute de Corlăţean joi la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, unde ministrul a luat poziţie împotriva afirmaţiilor liderilor politici din Ungaria care îndeamnă la autonomii pe criterii etnice. Corlăţean a afirmat că acestea pun sub semnul întrebării valabilitatea Tratatului politic dintre România şi Ungaria, putând însemna chiar o încălcare a acestuia. Acesta le-a sugerat oficialilor din Ungaria să recitească Tratatul politic de bază şi să respecte angajamentul internaţional asumat "solemn" de statul ungar.